Waarom duurt de 2e vrije training bij de GP van Mexico langer dan normaal?
i

Pro Shots

Waarom duurt de 2e vrije training bij de GP van Mexico langer dan normaal?

Joris Kaper • 20:37, 28-10-2022 / Laatste Update: 22:12, 11-12-2023

Dit weekend duurt de 2e vrije training van de GP van Mexico iets langer dan je gewend bent. Er wordt namelijk geen uur uitgetrokken voor de 2e oefensessie, maar 1,5 uur. Waarom is dat precies? We leggen het hieronder uit!

Waarom de 2e vrije training bij de GP van Mexico langer duurt

De 2e vrije training in Mexico staat helemaal in het teken van het testen van de nieuwe banden van Pirelli, dus de banden voor volgend F1-seizoen. Die tests zouden eerst in Japan plaatsvinden, maar aangezien die vrije trainingen voor het grootste gedeelte verregenden, had de bandenleverancier daar vrijwel niks aan de weinige data die verzameld was.

Bij de GP van de VS was dat gelukkig voor hen wel het geval en ook daar duurde VT2 daarom langer dan normaal. En dat is ook in Mexico het geval. VT2 zal dus volledig in het teken staan van de tests met de nieuwe Pirelli-banden. Verder mogen de specificaties en set-up van de wagens niet aangepast worden en mag er geen DRS worden gebruikt. Kortom: een VT2 die je gerust kan overslaan.

Lees ook: Check hier de tijden voor de GP van Mexico

Uitzondering

Er is wel een uitzondering voor 5 coureurs, namelijk voor George Russell, Yuki Tsunoda, Esteban Ocon, Nicholas Latifi en Kevin Magnussen. Zij staan in de 1e vrije training namelijk aan de kant, want hun stuur wordt daarin overgenomen door Nyck de Vries (Mercedes), Liam Lawson (AlphaTauri), Jack Doohan (Alpine), Logan Sargeant (Williams) en Pietro Fittipaldi (Haas). Daarmee is hun tracktime in de trainingen beperkt en mogen zij in VT2 3 kwartier hun eigen plan trekken. De andere 3 kwartier zijn voor Pirelli.