Wat gebeurt er met de auto van Max Verstappen?
i

ANP

Wat gebeurt er met de auto van Max Verstappen?

Matthijs Nijhuis • 15:08, 28-11-2023

Het Formule 1-seizoen zit erop! Max Verstappen heeft zijn recordboekje in 2023 flink aangedikt, mede dankzij de monster-bolide van Red Bull, de RB19. Wat gebeurt er nu met de auto van de kampioen? Je portemonnee hoef je in ieder geval niet te trekken, de wagen komt sowieso niet te koop.

Wat gebeurt er met de auto van Max Verstappen?

De RB19 komt in de privécollectie van de Verstappens terecht. Niet geheel verrassend, de familie Verstappen heeft zo'n beetje alle auto's waar Max in heeft gereden gehouden. De scheurijzers worden bewaard in de officiële fanshop in Swalmen, waar ook zijn allereerste kartje nog aan de muur hangt.

Contract

"In zijn contract staat dat hij elk jaar de auto krijgt waarin hij zelf heeft gereden", legt Ron Reinders uit in het AD. Reinders is zelf verzamelaar van F1-wagens en in het bezit van 1 van de 2 Toro Rosso’s waar Verstappen in zijn debuutjaar reed.

Dure hobby

Dat verzamelen wordt echter steeds duurder: door het budgetplafond waar de teams zich aan moeten houden bouwen ze nog maar 2 wagens per jaar, terwijl ze er vroeger rustig 6, 7 of 8 per seizoen versleten. Een F1-auto bouwen kost gemiddeld zo'n 15 miljoen euro.

De prijzen voor oud-F1 spul rijzen dan ook de pan uit. In Las Vegas werd er nog 19 miljoen dollar neergelegd voor een oude Mercedes van Lewis Hamilton.

Privécollecties

Privécollecties zoals die van Ron kunnen behoorlijk uit de hand lopen. Volgens Reinders, die zelf ook nog een oudje van Jos Verstappen en een Ferrari bezit, is de grootste collectie best dicht bij huis te vinden: "Frits van Eerd (voormalig topman Jumbo, red.) zou volgens ingewijden de grootste verzameling ter wereld hebben met zo’n 130 Formule 1-auto’s."