YouTuber Robbie heeft zin in de GP van Baku: ‘Een 1-2’tje voor Red Bull, dat is lang geleden!’
i

Screenshot YouTube-video Robbie

YouTuber Robbie heeft zin in de GP van Baku: ‘Een 1-2’tje voor Red Bull, dat is lang geleden!’

Brian Vesseur • 13:01, 05-06-2021 / Laatste Update: 19:30, 13-12-2023

Robbie van de Graaf (een YouTuber met 439K abonnees) is een fanatieke Formule 1-fan. Zo maakt hij video’s over de F1-game en juicht hij – natuurlijk – voor Verstappen. Sportnieuws.nl belt met hem om vooruit te blikken op de Grand Prix van Azerbeidzjan. Robbie heeft veel vertrouwen in Nederlandse glorie in Baku: "Ik verwacht een 1-2’tje voor Red Bull!"

Door Brian Vesseur

Dat is ook niet zo gek, na het zien van de vrije trainingen op vrijdag. Max Verstappen eindigde een keer 1e en een keer 2e, terwijl Mercedes niet in de buurt kwam van de tijden van Red Bull. Of deden ze dat expres? "Dit verschil zie je niet vaak. Je moet het wel altijd met een korreltje zout nemen, maar nu is het gat wel echt groot. Vorig jaar zag je dit niet bij Mercedes."

Wat de 22-jarige aan de andere kant wél opviel: de snelheid van Max’ concurrent uit Engeland. "Op basis van racepace was Hamilton gewoon de 3e van allemaal. Uiteindelijk is het wel maar een vrijdagtraining, maar dat het niet super gaat daar is duidelijk."

F1-video’s

Robbie werd bekend met zijn FIFA-video’s, is ook nog even de vlogger van PSV geweest en shinet nu als een van de Bankzitters. Sinds 1,5 jaar maakt hij ook nog video’s over de Formule 1-game. Toch volgt hij het autoracen al veel langer: "Ik was een jaar of 7, toen keek ik al met mijn pa naar Formule 1. Destijds waren dat voor mij gewoon losse races."

Vanaf zijn 15e is hij de Formule 1 intensiever gaan volgen, sinds de afgelopen 2 jaar weet hij er nóg meer vanaf. Lachend zegt hij: "Ik moet natuurlijk wel wat te vertellen hebben als ik die video’s maak." En wat te vertellen heeft-ie zeker.

Waar de ene F1-fan pas inschakelt bij de kwalificatie en de ander zelfs bij de race, daar zat Robbie vrijdag al de vrije trainingen te kijken. "Ik was verbaasd over Ferrari. In een interview van (Carlos, red.) Sainz las ik dat Monaco een positief incident was voor Ferrari, maar ze zaten er toch weer bij. Elk team praat zich dit jaar ook een underdogpositie aan. Toch staan ze gewoon weer 2 keer in de top 4."

Voorspelling

Hoewel Ferrari het goed doet in de training, gaat Robbie er niet vanuit dat de Italianen ook in de race vooraan meedoen. "Ik kan een simpele voorspelling doen en zeggen dat Verstappen binnen een paar rondjes wegrijdt. Op basis van deze trainingen zou het kunnen. Wat ik denk, is dat Mercedes er in de race er toch weer dichtbij zit. Dan is het hopen dat ze het in de kwalificatie een beetje verpesten, zodat het in de race makkelijker is om ze van je af te houden."

"Verstappen, Pérez, Hamilton", is Robbie duidelijk als er om een top 3 voor zondag wordt gevraagd. Het zou voor de Mexicaan zijn 1e podium bij Red Bull betekenen: "Pérez zei dat-ie 5 races nodig had om te wennen. Dan zou hij nu eenmaal gewend moeten zijn. Hij zei ook dat de zaterdag beter moet dus als hij de kwalificatie fixt moet het goedkomen. Een 1-2’tje voor Red Bull! Dat is lang geleden, lekker zeg."

Om precies te zijn in 2016: Daniel Ricciardo werd toen voor Verstappen 1e in Maleisië.

Robbie hoopt dat Pérez zich gaat bemoeien met de mannen voorin. "Verstappen zit vaak tussen de 2 Mercedessen, die altijd samen kunnen werken. Een keer 2 tegen 2 zou lekker zijn, zodat Red Bull ook wat kan proberen."

Kampioenschap

Pérez’ teamgenoot Verstappen is aan het strijden voor het wereldkampioenschap. Voor de race in Baku ligt hij 4 punten voor  op concurrent Lewis Hamilton. Wordt Max kampioen? "Ja, zeker. Voor de race in Monaco had ik Hamilton gezegd, maar ik weet niet wat er met hem aan de hand is. In Monaco was het triest, vrijdag was het weer niet fantastisch. De afgelopen 2 weken pakt hij het niet zo goed op. Misschien omdat hij nu moet jagen, in plaats van dat-ie wordt opgejaagd."

Deze week mocht Robbie de nieuwe Formule 1-game al testen. “Het is wel weer even helemaal anders. De eerste keer dat ik het speelde, dus even wennen. Maar ik ben zeker enthousiast!” Het komt heel lekker uit dat hij nú de game test, want in zijn video neemt hij zijn kijkers mee naar het circuit in Baku. Mocht je dus benieuwd zijn naar de baan in Baku of naar zijn video’s, bekijk dan dit: