Zelfs als Verstappen de laatste 10(!) races niet had meegedaan, was Pérez geen wereldkampioen geworden
i

Getty Images

Zelfs als Verstappen de laatste 10(!) races niet had meegedaan, was Pérez geen wereldkampioen geworden

Brian Vesseur • 14:40, 01-12-2023

Max Verstappen kende natuurlijk een ongelooflijk topjaar. Deze statistiek zet dat nóg meer in perspectief. Racefans heeft namelijk uitgerekend dat Verstappen eigenlijk 10 races voor het einde van het seizoen al had kunnen stoppen. Ook dan was hij gewoon wereldkampioen geworden.

En vergeet daarbij niet dat de resultaten van de andere coureurs zijn doorgerekend. Dus de tweede plekken van Sergio Pérez - de nummer 2 in het wereldkampioenschap - zijn omgezet naar eerste plekken. Maar toch zou de Mexicaan dan 1 schamel puntje tekort komen voor de wereldtitel.

Puntentotaal

Verstappen was dan geëindigd op 314 punten, Red Bull-teamgenoot Pérez had er dan 313 gehad. In werkelijkheid (dus mét die 10 races erbij) eindigde de Nederlander op 575 punten. Meer dan 2 keer zoveel als de Mexicaan: 285 punten.

'Wat als' tot de macht 2

Pérez had in dit 'wat als'-verhaal wél de wereldtitel kunnen pakken, als hij geen 5-secondenstraf had opgelopen bij de laatste Grand Prix, in Abu Dhabi. De Mexicaan kwam namelijk als eerste (als Verstappen niet meedeed) over de finish, maar werd door zijn straf derde.