Veel haat richting F1-commentator van Viaplay: bespuugd, bedreigd en thuis opgezocht
i

ANP

Veel haat richting F1-commentator van Viaplay: bespuugd, bedreigd en thuis opgezocht

Jeroen Rooseboom • 11:50, 16-12-2023 / Laatste Update: 21:06, 04-01-2024

Nelson Valkenburg zag commentator worden bij de Formule 1 altijd als zijn droombaan. Toen hij het eenmaal was, kwamen er bedreigingen en werd hij thuis opgezocht. In een groot interview met het Algemeen Dagblad vertelt Valkenburg over de emotionele rollercoaster waar hij in zat.

Een deel van de Nederlandse F1-fans vond het maar niks dat de sport van Ziggo naar streamingdienst Viaplay verhuisde. Daarmee verdween het vertrouwde commentaar van Olav Mol. "Op de eerste dag nadat bekend was geworden dat ik, na 13 jaar autosportcommentaar op tv, nu Formule 1 ging doen, had ik meer dan 50.000 directe berichten op Instagram, met heel bijzondere leuzen daarin. Bijvoorbeeld de belofte dat mijn stembanden zouden worden doorgesneden."

"Dan is het lastig om met plezier naar je eerste seizoen toe te leven, moeilijk om ontspannen te beginnen. Ik voelde dat ik een target op mijn rug had en ik heb me heel even afgevraagd of ik dit wel wilde, maar uiteindelijk werd ik er juist heel koppig van. Ik wilde me niet laten wegpesten."

Thuis opgezocht

Er kwamen, naarmate het seizoen vorderde, steeds meer bedreigingen binnen. En die werden ook steeds heftiger. "Eerst kwamen ze alleen via sociale media, daarna kreeg ik ze in de post. Ze zijn er dus achter gekomen waar ik woon en ik heb later gezien dat mijn adres rondging op fora. Dat was een heerlijk idee..."

"1 keer is er iemand aan de deur geweest. Hij riep dat als ik een echte Nederlander was, ik zou stoppen met het werk. Toen hij uitgeschreeuwd was, ging hij weer weg."

'Het is ook nog een flikker'

Het was een zware tijd voor Valkenburg. Zijn geaardheid, de commentator is homoseksueel, zorgde voor nog meer haat. Dat merkte hij tijdens de GP van Oostenrijk. "Ik liep daar met hem (zijn verloofde Sebastian, red.) achter de hoofdtribune langs naar mijn commentaarpositie. Het was 1 van de eerste keren dat hij met me mee was. Toen hoorde ik achter me iemand zeggen: 'Godverdomme, het is ook nog een flikker.'"

Valkenburg samen met zijn partner. Tekst loopt door onder de foto

"Ik draaide me om en werd in mijn gezicht gespuugd. Er was een technische man van ons bij, die werd heel giftig. Sebastian was in shock. Gek genoeg had het op mijzelf geen effect. Ik was toen al zo gewend aan de haat."

Liefde

De 39-jarige wist zich er steeds beter voor af te sluiten. Hij groeide in zijn rol als commentator en kreeg er plezier in. "De storm is gaan liggen en we krijgen nu liefde. Dat is niet universeel. Dat zal ook nooit zo zijn en dat hoeft ook niet. Belangrijker is dat je jezelf kunt zijn."

"Ik ben er trots op dat ik mezelf niet kapot heb laten maken door wat er vorig jaar is gebeurd. Het heeft even geduurd voordat ik weer trots op mezelf kon zijn, maar nu ben ik dat wel. En als je dat kunt zijn, kun je ook makkelijker alles wat je in de spotlight overkomt, opzijschuiven. Het overschaduwt mijn avontuur niet."