Olav Mol is stomverbaasd dat ViaPlay hem niet wil: ‘Komt rauw op mijn dak’

1 december 2021

ProShots

Olav Mol heeft zo'n 30 jaar op de Nederlandse televisie F1-races van commentaar voorzien. Een tijdperk komt ten einde: ViaPlay (van NENT) beschikt vanaf 2022 over de uitzendrechten en die zender kiest een andere commentator.


Net uit het vliegtuig gestapt in Saoedi-Arabië vernam Olav Mol het nieuws van NENT over de nieuwe commentatoren Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk. En zoals voor heel Nederland kwam dat nieuws ook voor Mol en Ziggo’s pitreporter Jack Plooij als een verrassing.

"Dit komt voor ons ook als een donderslag bij heldere hemel. Of, nou ja, een stoffige Arabische hemel”, bekent Mol. Hij had met zowel ViaPlay als met Ziggo nog geen gesprekken gevoerd over zijn rol vanaf 2022.

Fris geluid
Bij eerdere wisselingen van rechten verhuisde Mol in het verleden altijd wel mee naar de nieuwe zendgemachtigde. Dat nieuwe partij Viaplay nu voor een nieuw, fris geluid kiest, kan Mol best begrijpen. "Als ze een andere kant op willen, staat ze dat natuurlijk vrij", zegt hij. "Je weet altijd dat die kans bestaat als een nieuwe partij instapt."

Grand Prix Radio
Of Mol volgend jaar wellicht alsnog het commentaar verzorgt bij een aantal races die eventueel buiten de betaalomgeving van Viaplay free-to-air op een open Nederlands net worden uitgezonden, weet hij nog niet.

"Dit komt nu even rauw op m’n dak, maar verdwijnen als commentator ga ik sowieso nog niet", belooft Mol, die met zijn online-radiostation Grand Prix Radio nog zeker 1 jaar de Nederlandse radio-rechten van de Formule 1 in bezit zegt te hebben.