Pérez wint chaotische race in Singapore, Verstappen pakt 6 puntjes

2 oktober 2022

Getty Images

Sergio Pérez heeft de Grand Prix van Singapore gewonnen! In een chaotische, natte race won hij eigenlijk door een uitstekende start. Max Verstappen had moeite, zakte van P8 weg naar P12 bij de start, vocht zich vervolgens terug naar P5, maar eindigde uiteindelijk op P7. Nog geen wereldkampioenschap voor de Nederlander!


Let op: in het artikel wordt gesproken van 61 ronden, maar door de maximale tijd van 2 uur konden niet alle ronden worden verreden. Om 17.05 uur (+1 ronde) werd er afgevlagd.

In plaats van om 14.00 uur, startte de Grand Prix van Singapore door hevige regenval om 15.05 uur. Op intermediates kende Max Verstappen een slechte start. De Nederlander begon al op P8 en zakte weg naar P12. Zijn teamgenoot bij Red Bull, Sergio Pérez, was een stuk beter weg: hij pakte P1 af van Charles Leclerc.

Verstappen begon daarna aan een inhaalrace en belandde al snel op P9. Vervolgens beukte Nicholas Latifi Guanyu Zhou van de baan, waarmee hij beide coureurs uitschakelde. Het zorgde voor een Safety Car in rondje 8 van de 61. Dat was voor Verstappen ideaal, aangezien het hele veld weer in elkaar schoof.

Direct bij de herstart, in rondje 11 van de 61, pakte Verstappen P8 van Sebastian Vettel af. Op P7 reed Pierre Gasly van Red Bull-broertje Alpha Tauri, dus die plek kreeg hij ook snel. Hoewel dat niks afdeed van de inhaalactie van Verstappen, die op een enorm onverwacht moment zijn auto voor die van Gasly gooide.

Ondertussen gingen de teams ook nadenken over de droogweerbanden. In ronde 22 van de 61 - onder de Virtual Safety Car die Alonso veroorzaakte - ging George Russell naar binnen voor mediumbanden. Direct nadat hij naar buiten kwam, slipte hij al lekker over het asfalt heen. Tricky!

Hamilton en Tsunoda in de muur
In ronde 33 van de 61 parkeerde Hamilton opeens in de muur, maar kon wel doorrijden. Lando Norris vloog hem direct voorbij, Verstappen zat direct op de staart van Hamilton. Russells mediums deden het overigens een lange tijd vrij slecht, maar begonnen een klein beetje sneller te worden na een ronde of 11.

In ronde 35 zette Russell de snelste ronde neer en ondertussen kwam Leclerc naar binnen voor mediums. Veel andere coureurs volgden dat voorbeeld. Een ronde later kwam Verstappen naar binnen met het idee Norris te undercutten. Vlak na de pits van de Nederlander zette Yuki Tsunoda zijn auto in de muur, wat voor een Safety Car zorgde!

Herstart
Norris kreeg een gratis pitstop en kwam ruim voor Verstappen terecht. Maar goed, iedereen moest nog aansluiten achter de Safety Car. Pérez was na 37 van de 61 ronden nog steeds de raceleider, met daarachter Leclerc, Carlos Sainz, Norris en Verstappen.

Een paar bochten na de herstart wilde Verstappen erlangs bij Norris. Hij verremde zich volledig en schoot door! De wereldkampioen zakte daardoor terug naar P8. Hij moest zelfs direct naar binnen voor nieuwe banden. Verstappen kwam met de softbanden terug de baan op, als de nummer laatst: 14e.

Nieuwe inhaalrace
Met nog 14 minuten te gaan pakte Verstappen Bottas voor P10. Even later moest ook Gasly er opnieuw aan geloven: P9 voor de Nederlander. Met nog een minuut te gaan schoot Hamilton door, wat Verstappen P8 opleverde. Uiteindelijk pakte hij in de laatste seconden ook nog Vettel: P7!

Pérez won in Singapore, voor Leclerc, Sainz, Norris, Daniel Ricciardo, Lance Stroll en Verstappen.