Pirelli wijst na bandendrama in Baku naar teams: ‘Zij zoeken naar marge’

17 juni 2021

Getty Images

Max Verstappen verloor een dikke 1,5e week geleden een zeker lijkende overwinning in Azerbeidzjan. Tijdens de Grand Prix in Baku explodeerde de band van de Nederlander in de slotfase van de race. Bandenleverancier Pirelli deed onderzoek naar de hele situatie en kwam tot een ingewikkelde conclusie.


"Het is niet zo dat de teams iets illegaals hebben gedaan. Maar het is logisch dat zij zoeken naar marges, om zo tot een zo goed mogelijke prestatie te komen. Ze reden tijdens de race met onder meer een lagere bandenspanning dan wij hadden verwacht", sprak baas Pirelli-baas Mario Isola in gesprek met de Telegraaf.

Babbelen
Max Verstappen was kritisch op de houding van Pirelli. "Ze moeten gewoon eerlijk zeggen wat er fout is gegaan", zei hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "De veiligheid staat op het spel. Als ik de muur aan de andere kant van de baan had geraakt, had het er heel anders uit gezien."

Naast Verstappen ging ook Lance Stroll van Aston Martin met een klapband van de baan. "We hebben Pirelli na de race alle gegevens verstrekt, we hebben niets fout gedaan. En Aston Martin ook niet", aldus de Nederlander. "We willen Pirelli graag helpen, maar ze moeten ook naar zichzelf kijken."

Nieuw seizoen, nieuwe kansen
"Ik begrijp dat Max boos is", reageerde Isola. "Maar Max weet ook dat ik altijd bereikbaar ben voor vragen."

Vanaf volgend seizoen is alles anders volgens de chef van Pirelli. Dan kan de bandenleverancier de bandenspanning, en andere parameters, tijdens de race controleren. Dat is dit jaar niet het geval. "Wij geven voor elke race aan de hand van een calculatie en simulatie wel een bijsluiter af aan de teams."