🏎 | Racetalent Maya Weug (16) als 1e vrouw ooit opgenomen in Ferrari-opleiding

22 januari 2021

Wat een gaaf nieuws! De pas 16-jarige Maya Weug is vrijdag als 1e vrouwelijke coureur ooit opgenomen in het talentenprogramma Ferrari.


De Nederlandse was het sterkst in de 'Girls on Track Rising Stars'-competitie. Als beloning kreeg zij een plek in het opleidingsteam van de Italiaanse Formule 1-renstal.

Geschiedenis geschreven
Weug, die een Nederlandse vader en een Belgische moeder heeft, zal dit jaar met met steun van Ferrari uitkomen in een van de Formule 4-kampioenschappen van autosportbond FIA.

In totaal deden er 20 jonge vrouwen mee aan de competitie, die de FIA organiseerde. Na een shout-out bleven er 12 over, die op verschillende trainingskampen mochten laten zien wat zij in huis hadden. Van die 12 werden 4 rijdsters uitgenodigd op de Ferari-fabriek in Maranello, waar Weug als winnares werd uitgeroepen.

Ferrari is blij dat Weug de jongkies komt versterken. "We zijn erg onder de indruk van haar toewijding en voorbereiding vanuit een fysiek en competitief oogpunt", aldus Marca Matassa, hoofd van het talentenprogramma van Ferrari.
Topper
"Ondanks dat ze weinig ervaring met Formule-auto's heeft zagen we dat ze snel was en dat ze de instructies die we gaven in rap tempo oppakte. Uit die houding en uit wat zij zowel binnen als buiten het circuit heeft laten zien, kunnen wij concluderen dat zij klaar is om dit nieuwe avontuur met ons aan te gaan."

Ook Mattia Binotto is blij met de komst van Weug. De Ferrari-teamcapo praatte over "een sleutelmoment in onze opleiding". "De komst van Maya bewijst dat we de autosport niet langer zien als iets voor een beperkt gezelschap. We willen dat de sport diverser wordt."

Voorgangers
Weug gaat bij Ferrari onder meer in de voetsporen van huidig coureur Charles Lecerc en Mick Schumacher, de zoon van Formule 1-legende Michael die volgend jaar voor Haas F1 gaat rijden, op een soort huurbasis. In totaal hebben er 19 coureurs deel uitgemaakt van het talentenprogramma van Ferrari, waarvan 5 rijders ook uiteindelijk de Formule 1 wisten te halen.