Russell wint in Brazilië zijn 1e GP, Verstappen pakt P6 in chaotische race

Brian Vesseur • 21:42, 13-11-2022 / Laatste Update: 10:39, 12-12-2023

Een prachtige zondag voor George Russell: de coureur van Mercedes won voor het eerst een Grand Prix in de Formule 1. In een knotsgekke Grand Prix van Brazilië was hij de snelste. Max Verstappen lag zowat op iedere positie gedurende de race, maar uiteindelijke finishte hij op P6.

Iedereen kwam goed weg bij de start, maar in de 1e ronde moest er toch al een Safety Car aan te pas komen. Na een paar bochten beukte Daniel Ricciardo namelijk Kevin Magnussen van de baan. De Haas van Magnussen tolde rond en tikte Ricciardo's McLaren ook van de baan. Direct 2 uitvallers!

In ronde 7 van de 71 was de herstart en toen kwamen Verstappen en Hamilton met elkaar in botsing. In datzelfde rondje vloog Charles Leclerc de muur in door een tikkie van Lando Norris. Verstappen dook direct naar binnen voor een nieuwe voorvleugel, waardoor hij op de voorlaatste plek terug de baan op kwam. Alleen Leclerc reed nog achter hem. Verstappen en Norris kregen beiden een straf van 5 seconden.

Na 14 van de 71 ronden reed George Russell vooraan, voor Sergio Pérez, Carlos Sainz, Lando Norris en Lewis Hamilton.

Pitstops

Vervolgens zagen we een hele hoop pitstops, die de complete volgorde overhoop gooiden. Zo reed Verstappen na 27 van de 71 ronden op de 17e plek, mede door die straf van 5 seconden. In ronde 29 ging raceleider Lewis Hamilton naar binnen en kwam als 4e terug de baan op, achter Russell, Pérez en Sainz.

In ronde 38 was Verstappen - mede dankzij wat pitstops hier en daar - opgeschoven naar P11. Leclerc reed op dat moment op P9. Een paar ronden later pikte Hamilton P2 in van Pérez, terwijl Verstappen in ronde 48 alweer op P5 stond. Een update van de tussenstand: Russell, Hamilton, Sainz, Pérez, Verstappen, Alonso.

Verstappen maakte in ronde 49 zijn laatste stop en belandde daardoor op P11. Het doel was vanaf toen om op softs de top 10 binnen te komen. Op dat moment reed Leclerc op P8.

Norris

De McLaren van Norris hield er opeens mee na een ronde of 52. Virtual Safety Car! Carlos Sainz besloot snel naar binnen te gaan, in de hoop om met verse softbanden de 3 coureurs voor hem in te halen. Een ronde later besloot de wedstrijdleiding om van de VSC een volledige Safety Car te maken. In ronde 60 van de 71 kwam de SC naar binnen. Vooral Leclerc maakte daar gebruik van: hij pakte P5.

Uiteindelijk won Russell voor het eerst in zijn carrière een Grand Prix. Mercedes pakte een 1-2'tje: Hamilton werd 2e, voor Sainz en Leclerc. Fernando Alonso werd 5e, nadat hij op P17 begon. Verstappen eindigde 6e, Pérez 7e.