Dit is de verklaring van de FIA voor de straf van Max Verstappen

6 december 2021

Pro Shots
uitleg-fia-straf-verstappen-grand-prix-saoedi-arabie

Max Verstappen werd zondag na de race op het Jeddah Corniche Circuit nog bestraft door de FIA. De Nederlander kreeg een tijdstraf van 10 seconden (daardoor bleef hij wel 2e) en raakte 3 punten (2 voor botsing + 1 voor ander incident) kwijt op zijn superlicentie. Tijd om eens in verklaring van de FIA te duiken.


Verstappen kreeg de straf voor het incident waarbij Lewis Hamilton achterop hem knalde. Verstappen wilde zijn concurrent voorbij laten gaan, alleen dat had Hamilton niet helemaal in de gaten. Het gevolg: Hamilton toucheerde met zijn voorvleugel de achterkant van Verstappen. Na enkele uren beraad kwam de FIA met de straf voor Verstappen.

Uitleg
Om 01.36 uur plaatselijke tijd stuurde de FIA een officiële verklaring naar Red Bull waarom de Nederlander werd gestraft. Daarbij concluderen ze het volgende:

'Auto 33 (nummer Verstappen, red.) remde op dusdanige wijze dat hij een botsing veroorzaakte met auto 44 (nummer Hamilton, red.) in bocht 26'.

Garry Connelly, Silvia Bellot, Vitantonio Liuzzi en Hassan Al Abdali, de stewards in Jeddah, gaven ook nog tekst en uitleg voor hun beslissing:

'Het was duidelijk dat beide coureurs niet de leiding wilden hebben voor het DRS-detectiepunt bij bocht 26. Uiteindelijk remde de auto van Verstappen significant af (met 2.4g, red.), waardoor een gevaarlijke situatie ontstond. Ondanks dat Hamilton ruimte had om Verstappen in te halen, begrijpen wij waarom hij dat op dat punt niet wilde doen. Omdat het afremmen van Verstappens auto dergelijk fors was, zien wij dat als de voornaamste oorzaak van het incident.'

Strafpunten op superlicentie
Daarnaast gaf de FIA Verstappen ook nog eens 3 strafpunten op zijn licentie. Die kreeg hij voor 'leaving the track and gaining an advantage' (1) en het remincident met Hamilton (2). Daardoor staat de Nederlander nu op 8 strafpunten, bij 12 volgt een wedstrijd schorsing. De eerste punten van Verstappen vervallen pas op 12 september 2022.

Hamilton heeft pas 2 strafpunten, die vervallen op zijn vroegst op 18 juli 2022.