Uitleg: hoe werkt die sprintrace in de Formule 1?

2 juli 2021

Getty Images
Sprintrace Formule 1 uitleg

We krijgen sprintraces in de Formule 1! Spannend, een nieuw onderdeel maar wat is het eigenlijk en hoe werkt het? Hieronder vertellen we wat je precies mag verwachten van die sprintraces in de Formule 1.


In 3 verschillende Grand Prix-weekenden zal er zo'n sprintrace op het programma staan. Bij de GP van Groot-Brittannië, in het weekend van 16 tot en met 18 juli, zal er voor het eerst zo'n bijzondere variant zijn.

Sprintrace bij F1-races


Het weekend ziet er daar dan als volgt uit: op vrijdag is de 1e vrije training, met vervolgens de kwalificatie voor de sprintrace. Die kwalificatie ziet er hetzelfde uit als een normale kwalificatie (dus met Q1 tot en met Q3), alleen bepaalt het de startopstelling voor de sprintrace.

Uitleg over de sprintrace


De winnaar van die sprintrace start zondag op poleposition. Stel dat Lewis Hamilton of Max Verstappen in de 1e ronde van de sprintrace uitvalt, begint diegene de race dus als laatste! De lengte van de sprintrace is 100 kilometer (bij een 'echte' race is dat 300 kilometer). Een pitstop is bij de sprintrace niet verplicht.

Hoeveel punten zijn er te verdienen in de sprintrace?


Ook belangrijk: er zijn wat punten te verdelen. De winnaar krijgt 3 punten, de nummer 2 pakt 2 punten en voor de nummer 3 is er 1 puntje op te halen. Door het geven van weinig punten wil de F1 zorgen dat de race op zondag de belangrijkste race blijft.

Locatie
Het is nog niet 100% zeker waar de andere 2 sprintraces zullen zijn. Het lijkt erop dat Monza (Italië) het decor wordt van een sprintrace, evenals Interlagos (Brazilië). De F1 wil in ieder geval 1 van de 3 sprintraces buiten Europa houden.

Nieuwe achterbanden
Overigens wordt er dit weekend - bij de Grand Prix van Oostenrijk - getest met nieuwe achterbanden. Dit om nieuwe klapbanden zoals die van Max Verstappen in Baku te voorkomen.