De Ferrari's vallen uit: Verstappen en Pérez wandelen naar 1-2'tje in Baku

Brian Vesseur • 16:38, 12-06-2022 / Laatste Update: 15:08, 07-01-2024

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Azerbeidzjan gewonnen! Na een paar DNF'jes en een 4e plek is het nu eindelijk zover voor de Nederlander: zijn eerste overwinning in Baku. Hij kreeg daarbij wel hulp van de gebrekkige Ferrari-motoren: Charles Leclerc en Carlos Sainz vielen uit. Sergio Pérez werd 2e in Azerbeidzjan, ook George Russell pakte weer een podiumplek.

Pérez pakte direct de leiding van de Grand Prix bij de start. Hij was goed weg en pakte polesitter Charles Leclerc aan de binnenkant. Verstappen vloog ook uit de startblokken, maar moest snel op de rem trappen omdat Pérez en Leclerc voor hem zaten.

Verstappen probeerde in de eerste ronden Leclerc te pakken, maar de Nederlander kwam niet dichtbij genoeg. Aan het einde van het rechte stuk zat Verstappen op de staart van Leclerc, maar de Monegask pakte weer wat marge in de bochten.

Sainz

Carlos Sainz viel in ronde 9 van de 51 uit. Wéér pech voor de Ferrari-coureur, die geen gelukkig jaar kent bij zijn team. Door zijn uitvallen werd de virtual safety car ingezet, waarop Ferrari-teamgenoot Charles Leclerc meteen naar binnen dook voor een pitstop.

Red Bull-battle

Zo kwam Verstappen op P2 terecht, achter teamgenoot Pérez. De 2 gingen nu voor het eerst écht met elkaar racen. Leclerc sloot overigens aan op P3. En de aanval van Verstappen kwam snel! In ronde 15 van de 51 vloog hij de Mexicaan voorbij op het lange rechte stuk. P1 voor de wereldkampioen!

Ondertussen kwam Leclerc wel steeds dichterbij: op de harde banden reed hij snelste raceronde na snelste raceronde. Pérez besloot even later ook maar naar binnen te gaan. De stop duurde bijna 6 seconden! Hij kwam 18 seconden achter Leclerc terug de baan op.

Pitstop Verstappen

Een ronde later, in ronde 19 van de 51, kwam ook Verstappen naar binnen voor nieuwe, harde banden. Ook deze pitstop was niet megagoed: 3,5 seconden. De Nederlander kwam bijna 14 seconden achter Leclerc terug de baan op. Pérez zette in de tussentijd de snelste raceronde neer.

Aan alle angst voor Leclerc kwam een einde toen de Monegask uitviel! Ook zijn Ferrari stopte ermee, na een ronde of 20. Dikke pech voor de Ferrari-coureur en enorm zonde voor zijn kansen om de WK-titel. Verstappen schoof zo op naar de 1e plek, Pérez ging naar P2. Met die stand zou de Mexicaan ook over Leclerc heen gaan in de WK-stand!

Virtual safety car

Guanyu Zhou viel uit met zijn Alfa Romeo, waar een Ferrari-motor in zit. En na een ronde of 30 (van de 51) viel ook Kevin Magnussen (Haas, ook een Ferrari-motor) uit. Dat leverde een virtual safety car op: Verstappen dook meteen naar binnen voor een nieuw setje hards. Ook Pérez - die ondertussen op een seconde of 12 zat - deed dat.

In ronde 41 van de 51 kreeg Verstappen te horen dat hij geen DRS meer mocht gebruiken. Even eerder was de DRS van Yuki Tsunoda (Alpha Tauri, 'het jongere broertje' van Red Bull) stukgegaan. Het maakte niks meer uit: de overwinning kwam niet meer in gevaar. De snelste raceronde ging naar Pérez, die dus over Leclerc heengaat in de WK-stand.