Max Verstappen is voor altijd de 1e winnaar van de Miami GP

Brian Vesseur • 01:08, 09-05-2022 / Laatste Update: 06:24, 08-01-2024

Max Verstappen heeft de Miami GP gewonnen! De Nederlander begon op P3 en ging op de baan de 2 Ferrari-coureurs voorbij. Na het winnen van de Grand Prix van Miami staat de teller voor Verstappen dit seizoen op 3 racewins. Kampioensleider Leclerc won de andere 2 races.

Bij de start pakte Verstappen meteen een plekje. Carlos Sainz startte met zijn P2 op de vuile kant, terwijl Verstappen aan de schone kant mocht beginnen. De Nederlander remde een stuk later dan de Ferrari-coureur en kon er in de volgende bocht zo voorbij. P2 voor Verstappen!

P1!

Het duurde slechts 9 rondjes voor hij ook Charles Leclerc te pakken had. Verstappen drukte het DRS-knopje in en tufte zo voorbij de kampioensleider uit Monaco. Leclerc probeerde nog wel iets terug te doen, maar de DRS werkte bij hem minder goed. Verstappen liep langzaam uit: na 24 van de 57 ronden was het gat 4,5 seconden.

In rondje 27 van de 57 ging Verstappen naar binnen voor harde banden. Even daarvoor was Leclerc ook al de pit in gedoken. De Nederlander won met die pitstop zeker een seconde of 3, want het gat was opeens 8 seconden!

Safety car

Eigenlijk was het een beetje saaie race, vergeleken met de hype en heisa die erom heen hing. Tot rondje 41! Pierre Gasly tikte Lando Norris aan, die zijn auto meteen kon parkeren. Band eraf en virtual safety car! Sergio Pérez pakte snel een pitstop mee en vervolgens kwam er ook een echte safety car. Treintje rijden!

In ronde 47 gingen de heren weer racen. Verstappen mocht het tempo bepalen en had dus Leclerc in zijn rug, maar de Ferrari's vreesden ondertussen voor Pérez met zijn nieuwe banden op P4. De Mexicaan zat meteen te duwen bij Sainz.

Red Bull vs. Ferrari

Verstappen bleef vooraan, maar Leclerc kreeg ronde in, ronde uit DRS. In rondje 50 probeerde de Monegask het voor het eerst. De Ferrari-coureur zat telkens binnen de seconde en soms zelfs binnen een halve seconde. In ronde 52 probeerde Pérez P3 af te pakken van Sainz, maar hij remde te laat en schoot door. Opnieuw proberen!

In ronde 53 (van de 57) zette Verstappen opeens de snelste ronde neer. Hij probeerde uit de DRS van Leclerc te komen. Dat lukte ook! Verstappen bleef op P1 én zette de snelste ronde neer: 26 punten & voor altijd de 1e winnaar van de Miami GP.