Verstappen deelt seizoensrecord van meeste zeges na keiharde strijd met Hamilton in VS

23 oktober 2022

Getty Images

Max Verstappen heeft de Grand Prix van de Verenigde Staten gewonnen. Makkelijk ging dat niet, want hij moest in de laatste ronden Lewis Hamilton nog inhalen. Red Bull werd ondertussen constructeurskampioen in Austin, Texas. Dubbelfeest voor Verstappen! En hij heeft ook nog eens een gedeeld record in handen; daarover onderaan dit artikel meer.


Bij de start was Verstappen (vanaf P2) beter weg dan polesitter Carlos Sainz en pakte direct de leiding in de wedstrijd. Sainz had het geluk sowieso niet aan z'n zij, want in de 1e bocht tikte George Russell hem van de baan. De Spanjaard kon niet meer verder rijden, waardoor de constructeurstitel voor Red Bull al bijna binnen was.


In ronde 11 van de 56 reed Sergio Pérez op P4, vlak achter beide Mercedes-coureurs. De Mexicaan begon door een gridstraf op P9. Charles Leclerc was ondertussen van P12 opgeklommen naar de 7e plek. De Monegask moest de Ferrari-eer hooghouden door het uitvallen van Sainz.

Verstappen ging in ronde 14 naar de pits voor harde banden. Hij kwam op P2 terug op de baan, achter teamgenoot Pérez. Een ronde later kwam ook de Mexicaan naar binnen: Pérez kwam voor Russell terug de baan op. Niet gek ook, want de Engelsman moest een straf van 5 seconden uitzitten in de pits voor het aantikken van Sainz.

Bottas verliest 'm
Valtteri Bottas verloor in ronde 18 zijn auto en kreeg 'm vervolgens niet meer aan de praat. Safety Car! Dat maakte het makkelijk voor Leclerc om een pitstop te maken. De Ferrari-coureur zakte terug naar P4, vlák achter Pérez. Hamilton reed op dat moment op P2.

Safety Car XL
Na de 1e Safety Car kwam er vrijwel direct nóg een Safety Car. Op het rechte stuk wilde Fernando Alonso voorbij aan Lance Stroll, maar de Aston Martin-coureur dook op het laatste moment voor z'n neus. De Spanjaard vloog met 2 wielen door de lucht. Alonso kon door na een pitstop, Stroll viel uit.

In ronde 30 van de 56 kwam Leclerc van heel ver, maar zette zijn Ferrari naast de auto van Pérez. Heerlijke inhaalactie en P3 voor Leclerc. Hamilton zag het allemaal gebeuren in zijn zijspiegels. 5 ronden later ging de Brit naar binnen voor nieuwe hards. Interessant voor raceleider Verstappen, want de Nederlander zat slechts 1,5 seconde voor Hamilton.

Pitstop gaat mis!
Een ronde later ging Verstappen naar binnen voor nieuwe mediums, maar die pitstop ging helemaal mis. Hij kwam achter Hamilton én Leclerc terug de baan op. In ronde 39 probeerde Verstappen voor het eerst Leclerc in te halen, maar de Nederlander schoot ietsje door. Even later in dezelfde ronde lukte het alsnog: P3 voor Verstappen. Sebastian Vettel moest nog pitten en lag eventjes op P1, Hamilton reed 4,5 seconden voor Verstappen op P2.

In ronde 50 was het dan ein-de-lijk zover. Verstappen moest keihard beuken om naar Hamilton toe te rijden en in ronde 50 van de 56 kon hij de Brit dan pakken op het rechte stuk. DRS open en gaan. Verstappen hield uiteindelijk P1 vast. Leclerc werd 3e, voor Pérez, Russell en Alonso.

Record
Verstappen won dit seizoen al liefst 13 races. Daarmee is hij nu gedeeld recordhouder, samen met Sebastian Vettel en Michael Schumacher. Verstappen heeft nog 3 races te gaan om het record te verbreken.