🏆 | Spektakel! Verstappen wint in Frankrijk door tactisch spelletje in de pitstraat

20 juni 2021

Getty Images

Het circuit in Frankrijk is saai, maar de race was dat allesbehalve! Een tactisch schaakspel tussen Red Bull en Mercedes leverde uiteindelijk een overwinning op voor Max Verstappen! Met een andere tactiek haalde hij 2 rondjes voor het einde Lewis Hamilton in. Wát een race.


Zaterdag pakte Verstappen zijn 5e pole position uit zijn carrière en zijn 2e van het seizoen. Eerder was hij in Bahrein de snelste bij de kwalificatie. Op zondag kon Verstappen niet lang genieten van die 1e plek: bij de 1e bocht kende de Nederlander een 'momentje onderstuur', waardoor hij de koppositie verloor.

De start bij de GP van Frankrijk:


Hamilton maakte gretig gebruik van het foutje van Verstappen en nam de leiding over. Daarna werd snel duidelijk dat het weer een gezellig onderonsje zou worden met Valtteri Bottas. De 2 Mercedes-coureurs en Verstappen reden hetzelfde tempo, Red Bull-teamgenoot Sergio Pérez kon die snelheid niet bijhouden.

Inhalen is niet makkelijk op het saaie Franse circuit, dus alle ogen waren gericht op de pitstops. En dáár gebeurde het inderdaad. Bottas ging als eerste, met het idee om Verstappen te undercutten. De Nederlander dook een rondje later dus ook naar binnen. Enerzijds om voor Bottas te blijven, maar anderzijds om Hamilton uit te dagen.

De Brit moest een rondje later dus ook zijn pitstop maken. Hij kwam - terwijl Verstappen over start/finish scheurde - de baan weer op en zag dat de Nederlander vlak voor hem terecht kwam. Heerlijk! Een puike prestatie van Red Bull Racing.

De undercut van Verstappen:


Na die pitstop was het duwen en trekken: Verstappen voorop, 2 jagende Mercedessen vlak daarachter. Ze reden, duwden, pushten zo hard, dat ze alle 3 hun banden naar de gallemiezen reden. En dus kwam er in rondje 33 (van de 53) nóg een pitstop voor Verstappen. Bijzonder, want eigenlijk was een 1-stopper het plan.

Mercedes koos ervoor om even aan te kijken hoe dit allemaal zou uitpakken. Die coureurs bleven dus op de baan en maakten op dat moment geen 2e pitstop. Verstappen liet mediumbanden onder zijn auto zetten, met het idee om daarmee snellere rondjes te rijden (dan de Mercedes-coureurs).

Nog een pitstop voor Max:


In rondje 35 knalde hij de snelste ronde op het bord, bijna 2 seconden sneller dan de tijden die Hamilton en Bottas op dat moment reden. 8 rondjes later, in ronde 43, kwam Verstappen in DRS-afstand van Bottas. Het duurde 1 ronde voordat de Nederlander hem te pakken had! De Fin verremde zich omdat-ie onder druk werd gezet. P2!

Next up: Hamilton. Met nog 8 ronden te gaan was het gat 4 seconden. En daarna 3 seconden, met nog 5 ronden te gaan. En daarna nog 2 seconden, met nog 3 rondjes te gaan! 2 rondjes voor het einde was het dan zo ver! Met de achtervleugel wagenwijd open vloog hij langs Hamilton. Wát een prestatie van de Nederlander en wát een prestatie van Red Bull. Grote klasse.

Dé inhaalactie:


Pérez pakte in de slotfase Bottas nog voor P3! Een podiumplek voor de Mexicaan.