Verstappen wint laatste Grand Prix van 2022, Leclerc wint bloedstollende strijd om P2 van Pérez

Brian Vesseur • 16:31, 20-11-2022 / Laatste Update: 19:54, 08-01-2024

Max Verstappen heeft zijn 15e en laatste zege van het seizoen te pakken! De Neederlander won de afsluitende Grand Prix van Abu Dhabi. Spannender was de strijd om plek 2, tussen Charles Leclerc en Sergio Pérez. Uiteindelijk trok de Ferrari-coureur aan het langste eind. Ferrari won de strijd op tactiek! Wie had dat gedacht...

Bij de start was eigenlijk iedereen goed weg. Beetje saai, zo in de laatste race van het seizoen. Leclerc keek nog wel even bij Pérez (die op P2 reed), maar kwam er niet voorbij. Alle ogen waren sowieso op hen gericht, want zij gingen met precies evenveel punten de laatste race in. Zieke strijd om de 2e plek in het wereldkampioenschap!

Vervolgens, bij de eerste pitstops, kwam Pérez niet lekker weg. Dat gebeurde allemaal nog voor ronde 20 (van de 58). In ronde 22 kwam Leclerc naar binnen voor zijn stop en hij kwam gelukkig toch achter Pérez terecht. Ook niet gek, want de Mexicaan was op zijn nieuwe (harde) banden zó snel, dat hij zelfs bijna voor Verstappen op de baan kwam.

Tactische pitstop?

Halverwege de race kwam de mededeling dat we sowieso geen donuts van Fernando Alonso zouden krijgen na de race: de Spanjaard viel uit. In ronde 34 dook Pérez weer naar binnen voor nieuwe hards. Leclerc en Ferrari hadden toen de keuze: óf doorrijden, óf ook naar binnen gaan voor nieuwe banden. De Monegask leek voor dat eerste te kiezen!

En naarmate de tijd vorderde, we schrijven ronde 46 van de 58, leek dat de goede keuze van Leclerc te zijn. Pérez kwam toen pas voorbij Hamilton, die op P3 reed. Ondertussen was het gat met de Ferrari-coureur nog 10 seconden!

Sebastian Vettel

Ondertussen verneukte Aston Martin bijna de allerlaatste race van Sebastian Vettel, door een heel matige tactiek. Hij werd voorbij gereden door teamgenoot Lance Stroll en belandde haast buiten de punten. "Hoe konden jullie de tactiek zo verpesten?", vroeg Vettel zich ook af op de boordradio. Uiteindelijk knokte hij zich nog knap naar P10 én werd hij uitgeroepen tot Driver of the Day.

Pérez vs. Leclerc

Terug naar de bloedstollende strijd tussen Pérez en Leclerc. Leclerc lag met 5 ronden te gaan nog 5 seconden voor. Het leek een onmogelijke opgave voor de Mexicaan, maar de banden onder de Ferrari-auto werden minder en minder. "Je pakt hem in de laatste ronde", riepen ze bij Red Bull over de boordradio.

Uiteindelijk lukte het Pérez niet om Leclerc te pakken, mede door verkeer onderweg. P2 voor Leclerc in het coureurskampioenschap!