Wie is F1-wereldkampioen als Max Verstappen en Lewis Hamilton evenveel punten hebben?

6 december 2021

Met nog 1 race te gaan voor het F1-wereldkampioenschap 2021 hebben Max Verstappen en Lewis Hamilton beiden 369,5 punten. Wat als ze ook na de Grand Prix van Abu Dhabi op het Yas Marina Circuit evenveel punten hebben, wie is dan de wereldkampioen?


De regel bij een gelijk aantal punten is dat eerst wordt gekeken naar welke coureur dat seizoen meer races heeft gewonnen. Verstappen staat nu op 9 overwinningen, de Mercedes-coureur staat op 8 overwinningen. Da's een fijn voordeeltje voor de Nederlander!

Er is maar 1 situatie denkbaar waarbij de mannen ook na de laatste race evenveel punten hebben. Namelijk als ze beiden 0 punten halen in Abu Dhabi, en dus op 369,5 punten blijven staan.

Snelste ronde
En wat dan als Lewis Hamilton 10e wordt en daarvoor 1 WK-punt krijgt, en Verstappen niet in de top 10 finisht, maar wel de snelste ronde klokt? Dat wordt beloond met 1 punt. Dan zouden ze alletwee op 370,5 punten komen, toch?

Fout gedacht: de snelste ronde levert alleen 1 punt op als de coureur in de top 10 eindigt.

Wie is F1-wereldkampioen als Max Verstappen en Lewis Hamilton evenveel punten hebben?


Het scenario is dus al met al simpel: wie van deze 2 hoger eindigt in de Verenigde Arabische Emiraten, die is wereldkampioen.

Tenzij ze allebei buiten de top 10 eindigen en geen punten halen. Dan mag Verstappen zelfs achter HAM finishen.