Yes! Verstappen is weer de leider in WK-stand na P2 in Turkije

10 oktober 2021

Getty Images

Max Verstappen is 2e geworden bij de Grand Prix van Turkije. De Nederlander staat weer bovenaan in het WK-klassement! Valtteri Bottas won de race, Verstappens titelconcurrent Lewis Hamilton werd 5e.


De hele grid begon op intermediates (nat weer-banden) aan de race. Verstappen was goed weg bij de start. De Red Bull-coureur startte op het 'langzame' deel van de baan, maar behield zijn positie: P2. Hamilton, die op de 11e plek begon, pakte 1 plek in het eerste rondje.

Beelden van de start:


De Brit had wat moeite met inhalen, maar kwam na een paar pogingen toch voorbij Yuki Tsunoda. Later waren ook Lando Norris en Pierre Gasly het slachtoffer van een inhaalmanoeuvre van Hamilton. Langzaam klom hij op naar P5.

Na 30 van de 58 ronden reden de meeste coureurs nog steeds op die intermediates van het begin. Niemand durfde naar binnen voor nieuwe inters, want het kon zomaar stoppen met regenen. Op de helft van de baan regende het overigens ook niet.

Hamilton zat te duwen bij Pérez, maar het teamgenootje van Verstappen liet hem er niet langs. Wat een práchtig duel!

Hamilton vs. Pérez:


In rondje 37 besloot Verstappen als eerste coureur van de toppers naar binnen te gaan voor nieuwe inters. Hij kwam als 3e terug op de baan, achter Bottas en Leclerc. Een rondje na Verstappen dook ook Bottas naar binnen voor nieuwe inters. De Fin verloor daardoor de leiding aan Leclerc, die op dat moment nog niet was gestopt. Hamilton had overigens het plan om helemaal niet te stoppen. Dat mag, omdat er voor de regenbanden andere regels gelden.

Door die tussenstand (Bottas op 1, Verstappen op 2 en Hamilton op 3) zou Verstappen 1 puntje boven Hamilton komen in de WK-stand. Na rondje 49 van de 58 was het gat tussen Bottas en Verstappen zo'n 7 seconden. Een overwinning voor de Nederlander leek dus ver weg. Hamilton was 5 seconde van Verstappen verwijderd, maar de Brit was druk genoeg met zijn oude banden onder controle houden.

Een paar rondjes voor het einde besloot Mercedes dat Hamilton tóch echt naar binnen moest voor nieuwe banden, waardoor hij terugviel naar P5. Oftewel: een grotere voorsprong voor Verstappen in de WK-stand! 6 punten in het voordeel van de Nederlander. Lekker.

Pérez pakte P3! Een mooie dag voor Red Bull.

De eindstand:
1. Bottas (+ snelste ronde)
2. Verstappen
3. Pérez
4. Leclerc
5. Hamilton
6. Gasly
7. Norris
8. Sainz
9. Stroll
10. Ocon