Test van Qatarees WK-stadion legt problemen bloot: kapotte airco's en watertekort
i

Getty Images

Test van Qatarees WK-stadion legt problemen bloot: kapotte airco's en watertekort

Marcel Roes • 01:30, 13-09-2022 / Laatste Update: 19:54, 07-01-2024

Vrijdag voerde Qatar een test uit bij een van de WK-stadions, het Lusail Iconic Stadium. En die test beloofde niet zoveel goeds voor de mondiale eindronde, tenzij het land snel lessen trekt uit alles wat verkeerd ging.

Een verslaggever van Reuters was ter plekke en noteerde dat er een tekort was aan water, dat de airco's slecht werkten waardoor het erg warm was en de metro's propvol zaten. Daardoor ontstond er wat irritatie en lichte paniek onder enkele toeschouwers.

Er was een wedstrijdje georganiseerd, de Lusail super CUp, en er waren bijna 78.000 toeschouwers aanwezig. Dat was het hoogste aantal toeschouwers bij een evenement in Qatar ooit.

Metro

Een van de dingen die de voetbalfans irriteerden is dat de ingang van het metrostation 400 meter ver weg is van het stadion. En er stond tussen die 2 locaties een kronkelende rij van liefst 2,5 kilometer. De organisatie wilden de mensen heel langzaam binnen laten komen, om zo gedrang te voorkomen.

Na de match ging er ook het een en ander mis. "In de chaos na de wedstrijd was er een toeschouwer die een toezichthouder in zijn nek elleboogde. Hij brak door de hekken heen in een poging te metro te bereiken. Zijn voorbeeld werd gevolgd."