Luiten in voorlopige middenmoot op The Open: 'Misschien wel het mooiste toernooi dat er is'
i

ANP / EPA

Luiten in voorlopige middenmoot op The Open: 'Misschien wel het mooiste toernooi dat er is'

Trevor Wagener • 21:22, 20-07-2023 / Laatste Update: 03:38, 12-12-2023

Joost Luiten is begonnen met een ronde van 71 slagen op The Open, dé Britse major van het golfseizoen. De 37-jarige Nederlandse topper staat daarmee op het baangemiddelde par.

Hij heeft 5 slagen meer gemaakt dan de Zuid-Afrikaanse spagaatkoning Christo Lamprecht (zie link) en de Brit Tommy Fleetwood. Die 2 gaan na een ronde van 66 slagen voorlopig aan de leiding, maar daarbij moest wel opgemerkt worden dat meerdere golfers nog niet klaar waren met hun 1e ronde.

Luiten maakte op de eerste 9 holes liefst 2 bogeys, maar zette daar op de 2e volgende 9 holes 2 birdies tegenover. Daarmee staat hij in de subtop.

Zien 🎥: Zoek dekking! Golfpubliek moet wegduiken voor absolute afzwaaier

Joost Luiten op The Open

Het Britse Open Championship geldt als het oudste en zogezegd meest prestigieuze golftoernooi ter wereld. Nederlands beste golfer 1 van de outsiders voor de zege, maar de 37-jarige Bleiswijker raakt niet onder de indruk van welke wedstrijdstatus dan ook.

"Of het nou The Open of het kleinste toernooi van de tour is, ik ga altijd voor de winst", zei Luiten eerder in gesprek met AD. 12 jaar terug, toen Luiten in Liverpool voor het eerst meedeed, eindigde hij als 63e. Jaren later, 8 Open-edities verder, én met 6 zeges op de Europese Tour op zak doet hij in Hoylake dit keer weinig anders.

"Ik doe niet per se iets anders omdat dit The Open is", gaf hij eerlijk toe. "Ik benader het als ieder ander toernooi. Al is het misschien wel het mooiste toernooi dat er bestaat." Zijn beste resultaat was een 32e plaats in 2019. You go, Joost.