Transgendervrouw wint golftoernooi en Women's Pro Tour duikt direct de reglementen in
Golfers ter illustratie / Getty Images

Transgendervrouw wint golftoernooi en Women's Pro Tour duikt direct de reglementen in

18:53, 23-01-2024

Een transgendervrouw, Hailey Davidson, won afgelopen weekend in Florida een golftoernooi. De Women's Pro Tour vroeg zich daarna direct af of dat wel eerlijk was en stuurde een enquête naar alle leden.

Davidson zelf legt uit dat zij geen voordeel meer heeft, omdat zij voorheen een man was. Tegen de BBC zegt ze: "Ik erken dat ik een oneerlijk voordeel heb gehad de afgelopen jaren. Ik slik al negen jaar hormonen, heb drie jaar lang operaties gehad en ben zo'n 75 kilometer per uur aan swingspeed verloren."

Ook is Davidson het er zelf mee eens dat er meer duidelijkheid moet komen over de reglementen. De NXXT - de betreffende golforganisatie - heeft daarom een enquête naar de leden gestuurd om te peilen wat zij vinden. Momenteel zeggen de richtlijnen dat transgendergolfers als geslacht 'vrouw’ moeten aangeven, geslachtsaanpassende operatie en hormonale therapie hebben moeten ondergaan en een passend testorenniveau moeten hebben. 

Bang voor haar veiligheid

Davidson voldeed bij aanmelding aan al die boxen. Zij ondergaat nu nog een test of haar testorenniveau nog laag genoeg is. Bij het tv-programma Good Morning Britain gaf de 31-jarige Schotse golfster aan bang te zijn voor haar veiligheid, na bedreigingen die ze heeft ontvangen.