Bondscoach Nederlandse handbalsters neemt ontslag bij Russische club om oorlog Oekraïne
i

Henk Seppen

Bondscoach Nederlandse handbalsters neemt ontslag bij Russische club om oorlog Oekraïne

Eimert Pruis • 11:49, 10-03-2022 / Laatste Update: 02:32, 12-12-2023

Bondscoach Per Johansson van de Nederlandse handbalsters heeft zijn contract als hoofdtrainer van de Russische club Rostov-Don laten ontbinden.

De 51-jarige Zweed zou beide functies combineren, maar vanwege de door Rusland ontketende oorlog in Oekraïne legt hij zijn werk in Rostov neer. Zijn club had zich geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League, maar alle ploegen uit Rusland en Belarus zijn als gevolg van de oorlog uit de internationale competities gezet.

'Pijn in mijn hart'

"We gaan uit elkaar door redenen waar we geen invloed op hebben”, aldus Johansson in een verklaring op de sociale media van Rostov-Don. "Het doet pijn in mijn hart dat ik op deze manier wordt gescheiden van de ploeg. Ik kan me voorstellen dat jullie het gevoel hebben dat ik jullie in de steek laat. Maar in deze situatie voelt het niet veilig om terug te komen, ook al zegt een stemmetje in me dat ik dat wel heel graag wil."

2 jaar contract bij Nederland

Johansson werkte sinds augustus 2020 bij de Russische topclub. Hij werd eind vorige maand aangesteld als bondscoach van Oranje. De Zweed ondertekende een contract voor 2 jaar bij de Nederlandse bond. Met Johansson op de bank verzekerden de handbalsters zich onlangs van deelname aan het EK van eind dit jaar.