De bijzondere hobby van de Nederlandse handbalbondscoach: 'Heb drie biersoorten uitgebracht'
i

Getty Images

De bijzondere hobby van de Nederlandse handbalbondscoach: 'Heb drie biersoorten uitgebracht'

Jeroen Rooseboom • 14:36, 11-01-2024 / Laatste Update: 08:10, 15-01-2024

Staffan Olsson, bondscoach van de Oranje-handballers, heeft een bijzondere hobby. Naast zijn werkzaamheden als coach van de handballers, brouwt hij zijn eigen bier.

Dat vertelt hij in een interview met De Telegraaf. Olsson legt uit dat hij altijd al bierliefhebber was, maar dat dat nog een stuk sterker is geworden tijdens zijn periode als handballer in Duitsland. "Duitsers staan natuurlijk bekend om hun bieren en daar leerde ik meer over de verschillende soorten en de tradities ervan. Toen vond ik het nóg interessanter worden. Tijdens de coronaperiode ben ik opgeleid tot biersommelier. Noem me gerust een kenner."

Enthousiast

Hoe hij op het idee kwam om bier te gaan brouwen? "In Zweden was het een aantal jaar geleden erg populair onder bekende mensen om hun eigen wijnsoort uit te brengen. Toen dacht ik: waarom doet niemand dit met bier? Ik kwam destijds in contact met een kleine brouwerij en leerde de eigenaar ervan kennen."

"Op een gegeven moment grapte ik dat ik eigenlijk wel een eigen biermerk zou willen. Ik had het niet verwacht, maar ze waren meteen enthousiast. Voor ik het wist, was het balletje aan het rollen gebracht en gingen we aan de slag."

Drie soorten uitgebracht

En zo werd zijn eerste biertje geboren. Hij noemde het 'En Kul Lager'. In de smaak zijn elementen uit zijn thuisland Zweden terug te vinden. "Het is een combinatie van honing, knäckebröd en citrusvruchten."

"Inmiddels heb ik drie soorten uitgebracht. Naast de gewone pils met 4,8% alcohol, ook een witbier. Die heeft 5,6% alcohol. En tot slot ook nog een Sour-bier met een komkommerachtige smaak en 4,5% alcohol. Ik vind ze alle drie lekker, maar de gewone en het witbiertje zijn mijn twee favorieten."