Nederlandse handballers blijven topland Zweden heel lang bij op EK
De Nederlandse handballers (links in het blauw, Dani Baijens) houden Zweden redelijk in bedwang op het EK. ©AP

Nederlandse handballers blijven topland Zweden heel lang bij op EK

22:30, 15-01-2024

Er werd weinig verwacht van de Nederlandse handballers in hun EK-wedstrijd tegen Zweden, maar toch lieten ze zich van hun sterkste kant zien. Tegen het Scandinavische topland bleef het lang spannend.

Voorafgaand was Zweden de topfavoriet in het duel in Groep E van het EK handbal. De Zweden zijn immers al vier keer wereldkampioen en vijf keer Europees kampioen. Maar van een walk-over over Nederland heen was totaal geen sprake. Sterker nog: het werd een Zweedse overwinning van maar een doelpunt verschil.

Het werd uiteindelijk 'maar' 29-28 voor Zweden. Bij rust stond het precies gelijk (15-15) en Nederland had zelfs een stunt in handen in de slotfase. De oranje handballers kwamen op 27-26 én op 28-27 voor, maar gaven dat toch nog uit handen. Zweden had de rest van de tweede helft de touwtjes stevig in handen.

Voor Nederland is er nog niks aan de hand in de groepsfase van het WK. Van de andere landen in Groep E, Georgië en Bosnië & Herzegovina, werd al gewonnen. De beste twee landen van elke groep gaan door naar de volgende ronde, dus daar zit Nederland 'gewoon' bij nu.