Nederland gaat in halve finale WK hockey ten onder tegen taaie Belgen

27 januari 2023

ANP

In de halve finale van het WK hockey in Bhubaneswar (India) heeft Nederland na shoot-outs verloren van België. Na reguliere speeltijd was het 2-2. De taaie Belgen knokten zich 2 keer terug van een achterstand. Duitsland had zich al eerder voor de finale geplaatst.


Oranje sloot het 1e kwart af met een voorsprong van 1-0, dankzij een goal van Jip Janssen vanuit een strafcorner. De Belgen maakten gelijk via Tom Boon, ook uit een strafcorner.

In het 3e kwart was Janssen alweer trefzeker. Jawel: weer uit een strafcorner. Het was zijn 7e goal van het WK. Niet lang daarna legde Nicolas De Kerpel de 2-2 binnen.

Shoot-outs
Er moest een beslissing komen en dat zou gebeuren via shoot-outs. Nederland startte beroerd, want Thijs van Dam had de bal niet onder controle en verprutste zijn shoot-out.

Hopen dus dat de Nederlandse doelman Pirmin Blaak heldendaden zou verrichten. Dat lukte niet, waarna ook Terrance Pieters zijn shoot-out niet tegen de touwen kreeg. De situatie was hopeloos, al miste de Belg Tanguy Cosyns nog wel. Direct daarna liep Seve van Ass zich dood en was de WK-droom van Oranje over.

Nu is brons het hoogst haalbare, tegen Australië.

België
Pas de laatste jaren zijn de Belgische mannen doorgestoten naar de wereldtop van het hockey. Na een lange periode van droogte, regende het medailles bij onze buren. Zo werden ze wereldkampioen in 2018 en olympisch kampioen in 2021.

De shoot-outs: