🏆 | JA! Nederland wint EK hockey na merkwaardig einde met twijfelende VAR

Brian Vesseur • 19:19, 27-08-2023 / Laatste Update: 18:58, 08-01-2024

De Nederlandse mannen hebben het EK hockey gewonnen! In de finale was Oranje te sterk voor Engeland: 2-1. Nederland won de vorige editie ook en was sowieso de beste in 4 van de laatste 5 EK's. De laatste keer dat de Oranje Heren niet op het podium stonden, was in 2003. In Barcelona werd Nederland toen 4e.

Derck de Vilder maakte het enige doelpunt van de eerste helft: 1-0. De start van de tweede helft werd uitgesteld wegens regenval in het Duitse Mönchengladbach. Na de uitgestelde start van de tweede helft zorgde Duco Telgenkamp voor de 2-0.

Aansluiting Engeland

Engeland gaf het in het laatste kwart nog niet op. Sam Ward zorgde voor de aansluitingstreffer: 2-1. Met nog enkele minuten te gaan rende Derck de Vilder richting een leeg Engels doel, maar hij wachtte net te lang. Hij verzuimde om een doelpunt te maken.

Twijfelende VAR

Een klein minuutje later leek daar de gelijkmaker voor Engeland. Na wat gepriegel pushte Phil Roper raak. De Nederlanders gingen naar de VAR. Zij stelde na minutenlang kijken dat het een doelpunt was, maar trok haar beslissing toch terug. De Engelsen kregen een strafbal, die ze vervolgens recht op de keeper schoten. Gelukje!

Dubbele strafbal

Doelman Maurits Visser bleek niet helemaal op de lijn te staan en dus moest de strafbal opnieuw genomen worden. Na opnieuw een spectaculaire redding bleef het 2-1 voor Nederland en was de EK-titel een feit.