Xan de Waard is uitgeroepen tot beste hockeyster ter wereld
i

Getty Images

Xan de Waard is uitgeroepen tot beste hockeyster ter wereld

Marcel Roes • 15:49, 19-12-2023 / Laatste Update: 10:59, 08-01-2024

Xan de Waard (28) is door de internationale hockeyfederatie FIH uitgeroepen tot beste hockeyster van 2023. De speelster van SCHC is de opvolgster van Oranje-teamgenote Felice Albers.

Ze won bij de verkiezing van de Duitse Sonja Zimmermann, de Belgische Charlotte Englebert, Rosie Malone uit Australië en Eugenia Trinchinetti uit Argentinië.

De Waard werd in augustus 2023 met Oranje Europees kampioen. De captain van het Nederlands elftal won in 2023 ook nog eens de Pro League.

Pirmin Blaak

Bij de mannen ging de prijs naar Hardik Singh uit India. Pirmin Blaak werd uitgeroepen tot beste keeper in 2023. Bij de vrouwen viel de keus qua keepers op Savita uit India.

Alyson Annan

Alyson Annan, de bondscoach van de Chinese hockeysters, is uitgeroepen tot coach van het jaar. De Australische was tot januari 2022 bondscoach van de Nederlandse hockeysters, maar moest daar vertrekken. Annan leidde de Chinese hockeysters naar de zege op de Aziatische Spelen.

De Duitse bondscoach André Herning kreeg de prijs bij de mannen. Hij leidde de Duitse hockeyers in 2023 naar de wereldtitel.