🎥 | Bagnaia wint 1e MotoGP-race van het seizoen, Márquez uitgefloten na crash met thuisrijder

26 maart 2023

De Italiaan Francesco Bagnaia heeft zondag op het Circuit van Portimão de 1e MotoGP-race van het seizoen gewonnen. De 26-jarige wereldkampioen pakte op het 'Autódromo Internacional do Algarve' al vroeg de leiding en troefde onder meer de Spanjaard Maverick Viñales af.


Die laatste kwam in de slotfase nog dichtbij, maar Bagnaia hield stand. Zijn landgenoot Marco Bezecchi maakte het podium in Portugal compleet.

De uitslag was enigszins verrassend te noemen, al kwam dat mede doordat de concurrentie een ongelukkige race reed. Thuisrijder Miguel Oliveira pakte bij de start van de GP nog de koppositie ten koste van pole-starter Marc Márquez, maar viel kort daarna uit - samen met Márquez - na een botsing met diezelfde Spanjaard.

Het kwam de 30-jarige Márquez, meervoudig kampioen, op een heus fluitconcert te staan toen hij al hinkend het circuit verliet (zie onder).

Moto2
In de Moto2 speelden de Nederlandse coureurs eveneens een hoofdrol, zij het niet om sportief fijne redenen: Bo Bendsneyder crashte al vroeg in de race en moest de wedstrijden opgeven. Zonta van den Goorbergh stapte af nadat hij fysiek gesloopt was na een zwaar weekend vol tumult. De Spanjaard Pedro Acosta won: hij bleef landgenoot Arón Canet en de Italian Tony Arbolino voor.