Moeder van overleden Dilano van 't Hoff over fatale crash: 'Uitgerekend die jongen rijdt hem aan'
i

Getty Images

Moeder van overleden Dilano van 't Hoff over fatale crash: 'Uitgerekend die jongen rijdt hem aan'

Brian Vesseur • 11:29, 29-12-2023 / Laatste Update: 21:45, 08-01-2024

Een van de heftigste gebeurtenissen in de motorsport van 2023 was het dodelijk ongeluk van Dilano van 't Hoff. In juli van dit jaar kwam hij om het leven bij een crash op Spa-Francorchamps, bij het Formula Regional-kampioenschap. Moeder Esther Schuller blikt bij het Algemeen Dagblad terug op de fatale dag en het leven van Van 't Hoff.

Schuller legt uit dat er 'dare devil-bloed' door de familie stroomt. De vader van Dilano was ook autocoureur, terwijl Schuller en haar dochter in de paardensport zitten. Toen Schuller op de fatale dag het nieuws hoorde, sprong zij direct in de auto naar België. Eerst is er nog een gevoel van ongeloof. "Tot op weg naar de Ardennen al de eerste condoleances binnenstroomden. Toen wist ik: nu moet ik familie gaan bellen..."

Intense familie

Op Spa-Francorchamps is Schuller vooral druk met regelen en het ondersteunen van MP Motorsport, het team van Van 't Hoff. "Het gaat er ook niet eens zozeer om wat je dan zegt, maar dat je bij elkaar wil zijn en die klap probeert te tackelen. Die racerij is natuurlijk één grote intense familie. Dat gat moet voor jullie net zo groot hebben gevoeld als voor mij als moeder."

Schuller wilde haar zoon mee naar huis nemen uit België, maar kon dat niet meteen doen. "Ik wilde natuurlijk mijn kind thuis hebben, werd zijn lichaam geconfisqueerd. Met die toestanden krijg je dus te maken. Is je kind overleden, krijg je hem eerst niet naar huis..."

Schuller belt met betrokken coureur

Van 't Hoff overleed, omdat Adam Fitzgerald op hem inreed. De Ier kon op dat moment niks zien door de eerdere crashes en de daarbij vrijgekomen rook. De moeder van Dilano belt hem een paar dagen na het incident op. Fitzgerald ligt op dat moment zelf ook nog zwaargewond in het ziekenhuis.

"Toen Adam nog kartte, werd Dilano al Formule 4-kampioen. Dilano was echt een idool van Adam. En uitgerekend die jongen rijdt hem aan. Dus heb ik gezegd, mocht hem ooit diep van binnen het gevoel bekruipen dat hij er ook maar iets aan had kunnen doen... Nee. Ze hebben elkaar verrast in een situatie waarin het zicht nihil was. Hadden ze daar ook maar iets aan kunnen veranderen, dan hadden ze dat wel gedaan."