Motorcoureur Mirjam Pol is wereldkampioen rally raid: 'Voelt heel bijzonder'
i

Pro Shots

Motorcoureur Mirjam Pol is wereldkampioen rally raid: 'Voelt heel bijzonder'

Joris Kaper • 18:32, 28-10-2022 / Laatste Update: 11:44, 08-01-2024

Motorcoureur Mirjam Pol heeft er weer een titel bij, want ze is wereldkampioen rally-raid geworden. Pol won in januari van dit jaar al het damesklassement van de Dakar rally, de zwaarste rally ter wereld. Die rally was voor de 1e keer ook de openingsronde van het FIM World Rally-Raid Championship (FIM W2RC), het officiële WK rally raid. En dat heeft de Nederlandse nu dus ook op haar naam geschreven.

En Pol is terecht trots op die wereldtitel. "Ik ben blij met het gehele verloop van dit FIM W2RC-seizoen. Ik heb echt alles op alles gezet en er tot op de allerlaatste meters keihard voor geknokt. Het hele seizoen was er een flinke strijd. Uiteindelijk ging het tussen mij en een Spaanse", aldus Pol.

Rallye du Maroc

De Rallye du Maroc, begin oktober, gaf de doorslag. "Na 6 dagen en 1500 kilometer racen was het uiteindelijke verschil 1 minuut en 25 seconden! Van mij had het verschil groter mogen zijn hoor. Maar als het erop aankomt, heb je aan 1 seconde verschil genoeg."

Wachten op de uitslag

Ondanks dat die rally toen al de doorslag gaf, moest Pol even wachten op de definitieve uitslag door wat onduidelijkheden bij de organisatie. Maar nu is Pol officieel wereldkampioen rally raid. "Vorig jaar sleepte ik de wereldtitel Baja binnen, dat was al geweldig. Maar nu ben ik wereldkampioen rally raid, hoe mooi is dat! Dat voelt wel heel bijzonder."

Budget

Het seizoen zit er nog niet op voor Pol. "Eind november vertrek ik voor de finalewedstrijd van het WK Baja in Dubai om mijn titel te verdedigen. Ik sta niet bovenaan in het klassement, maar ik heb nog wel goede kansen. De finalewedstrijd telt dubbel en de Dubai International Baja is een wedstrijd naar mijn hart: heel veel zand. Dus wie weet wordt dit jaar nóg mooier."

10e Dakar-deelname

"En wat betreft volgend jaar: mijn focus ligt op mijn 10e Dakar-deelname in januari.” De komende periode gebruikt ze ook om het budget voor de Dakar sluitend te krijgen. Na Dakar neemt ze weer deel aan het WK Baja. "Ik zou heel graag mijn wereldtitel in het W2RC verdedigen, maar daar is geen budget voor." Door de vele wedstrijden die ze over de hele wereld reed is dit seizoen 'financieel heftig' geweest. "Dit was een eenmalig avontuur en wát was het geslaagd!"