‘Iraanse klimster Elnaz Rekabi onder huisarrest geplaatst en bedreigd met inname familiebezit’

22 oktober 2022

Sportklimster Elnaz Rekabi is onder huisarrest geplaatst in haar thuisplaats Zanjan, zo melden Iraanse media. Rekabi deed mee aan de Aziatische kampioenschappen klimmen in Zuid-Korea zonder de Iran verplichte hijab te dragen. Hierna werd ze voor even vermist, waarna ze snel weer opdook in haar land.


Ook zou ze bedreigd zijn met de inname van een familiebezit ter waarde van 350.000 dollar als ze zich zou uitspreken over de kwestie en is haar telefoon ingenomen.

In Iran zijn al weken protesten gaande nadat 22-jarige Mahsa Amini overleed nadat ze was opgepakt omdat zij haar hoofd niet voldoende bedekt zou hebben. Woensdag werd Rekabi als een heldin ontvangen in Teheran.

Bedreiging
Volgens BBC Perzië moest de klimster verplicht een bekentenis geven dat haar hoofddoek 'per ongeluk' van haar hoofd is afgegleden. Diezelfde bron stelt dat de Iraanse Klimfederatie gedreigd zou hebben om het familiebezit ter waarde van 350.000 dollar in te nemen als ze niet zou bekennen.

Volgens de Iraanse nieuwswebsite Iran Wire heeft de klimfederatie haar onder valse voorwendselen de Iraanse ambassade in Seoul binnengelokt. Hier moest ze haar telefoon en paspoort overhandigen voor een 'veilige reis naar Iran'.