Nienke Brinkman na indrukwekkende prestatie bij marathon van Rotterdam: ‘Zeker een keer aan Olympische Spelen deelnemen’

10 april 2022

ANP
nienke-brinkman-na-nederlands-record-en-2e-plaats-marathon-van-rotterdam-zeker-een-keer-aan-olympische-spelen-deelnemen

Voor Nienke Brinkman ligt een geweldige toekomst op de marathon in het verschiet. Het was de veelzeggende boodschap van Lornah Kiplagat, die de nieuwe marathonsensatie feliciteerde met haar Nederlands record.


Brinkman eindigde in de marathon van Rotterdam als 2e in 2.22.51 en liep daarmee het 19 jaar oude record van Kiplagat (2.23.43) uit de boeken. "Ze zag er heel sterk uit", twitterde Kiplagat, die destijds tot de absolute wereldtop behoorde.

Topvorm
"Ik voelde me zo goed in de voorbereiding op deze marathon, dat mijn trainer zei dat ik wel kon weggaan op een tijd van 2.24. Toen heb ik hem gezegd dat ik dan het Nederlands record wel kon aanvallen", zei Brinkman, die woont in Zürich en daar afstudeert in de geofysica.

Ze bestudeert de bevingen op Mars, maar zondag geselde ze met verbazingwekkend soepele tred de bodem van Rotterdam. "Ik gaf er vooraf geen ruchtbaarheid aan, want ik wilde mezelf ook geen druk opleggen. Er waren namelijk wel twijfels, maar in de race ging het heel goed. Ik kon heel constant het recordschema aanhouden en toen mijn 'hazen' klaar waren, ben ik gaan versnellen. Al voelde dat niet zo, maar ik kon een paar vrouwen voor mij inhalen en dat gaf me een boost."

Voor eigen publiek
Brinkman was dolblij met haar toptijd. "Ik besefte het pas toen ik die 2.22 op de klok zag staan. Het publiek sleepte me er ook doorheen. Wat een geweldige sfeer. Mijn familie en vrienden stonden langs de kant, ik kon gelukkig nog even naar ze zwaaien toen ik voorbijkwam."

Ze moet wennen aan de onwaarschijnlijk snel vergaarde status van snelste Nederlandse marathonloopster aller tijden, maar weet wel wat ze wil. "Ik beleef het allemaal nog als een droom, maar ik wil wel volle bak doorgaan in deze sport. Ik wil zeker een keer aan de Olympische Spelen deelnemen en deze zomer wil ik proberen zo hoog mogelijk te eindigen op de marathon bij de EK in München", zegt de atlete, die ook fervent aan trailrunning doet. "Dat werkt goed voor mij. Het is een totaal andere discipline, maar het helpt heel erg om de geest en het lichaam sterker te maken."