Nederland gaat maar door bij WK roeien: zilver voor dubbelvier

Sjors Tanis • 17:42, 24-09-2022 / Laatste Update: 23:13, 11-12-2023

De Nederlandse roeisters hebben bij de WK in Tsjechië na een indrukwekkende eindsprint zilver gepakt in de dubbelvier. Bente Paulis, Ilse Kolkman, Tessa Dullemans en Nika Vos kwamen net tekort om olympisch kampioen China van het goud af te houden.

Met 6.18,68 waren ze een seconde langzamer dan de Chinese boot. Het brons was voor Groot-Brittannië.

Comeback

Het kwartet uit Nederland leek lang niet mee te strijden om de medailles. In de buitenste baan lag Oranje op de 5e plaats met een duidelijke achterstand op vooral Groot-Brittannië en China. Halverwege versnelden de roeisters echter en hadden ze de hoogste snelheid van het veld. Ze rukten op naar de 3e plek en passeerden daarna ook nog Europees kampioen Groot-Brittannië.

De boot met Paulis, Kolkman, Dullemans en Vos was in augustus op de EK nog als 2e geëindigd achter Groot-Brittannië.

Veel succes

Eerder op zaterdag pakte Nederland al 3 medailles: zilver en brons bij de 4-zonder én zilver in de 2-zonder. Het regent medailles voor TeamNL in Racice, Tsjechië.

Mannen in dubbelvier net naast podium

De Nederlandse mannen in de dubbelvier moesten genoemen nemen met de 4e plaats. Finn Florijn, Stef Broenink, Simon van Dorp en Jan van der Bij waren net niet bij machte om Europees kampioen Italië van het brons te houden. Polen won het goud, voor Groot-Brittannië.

De Nederlandse dubbelvier veroverde bij het vorige WK in Oostenrijk de wereldtitel. Hetzelfde 4-tal van Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers pakte 2 jaar later in Tokio ook de olympische titel op dit nummer.