🎥 | Belgische tandarts finisht als één van de weinigen in de zwaarste ultraloop ter wereld

Joris Kaper • 11:49, 17-03-2023 / Laatste Update: 03:59, 12-12-2023

Karel Sabbe is geen bekende sportnaam, maar hij heeft sinds vandaag een prachtige sportprestatie op zijn naam staan! Sabbe is een Belgische tandarts, maar ook houder van een aantal wereldrecords in het ultralopen. Hij bracht vrijdag op de valreep de loodzware Barkley Marathons tot een goed einde en dat doen weinigen hem na.

Tot aan deze editie wisten in 35 jaar tijd slechts 15(!) lopers de finish te halen. En dat voor het laatst in 2017. Met minder dan 7 minuten op de klok kwam de Belg over de finish in 'de meest uitdagende ultraloop ter wereld'. Naast Sabbe bereikten nog 2 andere deelnemers de eindstreep. Aurélien Sanchez legde het traject in de diepe bossen van het Amerikaanse Tennessee het snelst af, John Kelly werd 2e.

Retemoeilijk

En dat zegt alles over de moeilijkheidsgraad van wat volgens velen de zwaarste ultraloop ter wereld is. De loop bestaat uit 5 achtereenvolgende 'rondjes' over een niet-bewegwijzerd off-road traject van in totaal 160 kilometer. Daarin komen zij maar liefst 18.000 hoogtemeters tegen, dus ongeveer 2 keer de hoogte van de Mount Everest. Het parcours moet binnen 60 uur voltooid worden.

Ook moet het parcours zonder GPS, telefoon en sporthorloges worden gelopen. Deelnemers moeten het met een kaart, kompas en simpel horloge doen. In totaal begonnen 40 deelnemers aan de wel érg zware, fysieke beproeving in Tennessee.

Hallucineren: weg vragen aan een vuilnisbak

Sabbe maakte er een ware thriller van. De Belg finishte in een tijd van 59 uur, 53 minuten en 33 seconden. Nét binnen de deadline van 60 uur dus! Na zijn aankomst gaf hij aan veel te hallucineren, net als vorig jaar.

Toen liep hij bij zijn 2e deelname lange tijd goed, tot hij als laatste overblijver de vermoeidheid niet meer de baas kon. De lokale sheriff pikte hem in het donker op, nadat hij de weg had gevraagd aan een vuilnisbak.

Wie is Karel Sabbe?

Karel Sabbe is een 34-jarige tandarts uit Gent. Hij traint vaak in de Vlaamse Ardennen en dat betaalt zich uit! De ultraloper heeft onder meer het wereldrecord op de 4.300 kilometer lange Pacific Crest Trail in Noord-Amerika op zijn naam staan. Ook de snelste tijd op de Appalachian Trail staat op zijn naam. Sabbe liep de 3.500 kilometer in een recordtijd van 41 dagen, 7 uur en 39 minuten.