Ferd Grapperhaus blij met stemmingsuitslag spoedwet: 'Scheelt slok op een borrel'

Trevor Wagener • 23:39, 19-02-2021 / Laatste Update: 05:29, 08-01-2024

Ferd Grapperhaus is blij met de meerderheid in de Eerste Kamer die vóór de spoedwet is. Bij de stemming waren 45 leden voor en 13 leden tegen. De demissionair minister van veiligheid en justitie noemde de uitslag van de stemming meerdere keren een slok op een borrel. Eén, prima maar te veel is niet goed voor ons sportliefhebbers.

Hoe langer de avondklok geldt, hoe ver weg het oude normaal op sportief gebied betreft. Dat weet ook Grapperhaus. De politicus gaf aan dat hij begrip heeft voor de weerstand tegen de avondklok. "Het is beperkend, dat weet en ondervindt iedereen", zei hij pal na de uitslag. "Het is hoe dan ook mooi als we van de avondklok af kunnen."

Gedoe

Door de rechtsgang tussen actiegroep Viruswaarheid en de Nederlandse staat was er de voorbije dagen een enorme wirwar gaande tussen volk, politieke macht en de rechterlijke macht over het wel of niet opheffen van de avondklok-regel. De rechtbank vond namelijk van wel. Volg je het nog? Grapperhaus bevestigde daarbij dat ook hij naar duidelijkheid snakt.

"Ik hoor ook maar de gegevens van onder meer het RIVM en OMT. Daarbij spreek ik binnen mijn partij maar ook in het kabinet, met iedereen eigenlijk, deze crisis. Ook probeer ik veel bij eenzame mensen langs te gaan. Dit houdt iedereen bezig, ook ons."

vs Corona

Hij rondde af dat hij verheugd was met de statistieken die de avondklok met zicht meebrengt en somde de redenen op. "Een afname van 10 procent in bezoeken tussen de mensen. Minder mensen op de been tussen 9 uur 's avonds en half 5 's ochtends... minder verkeer op de weg en in ov, 94 procent van onze landgenoten volgt de avondklok op en 80 procent staat erachter!"

Doorgaan, aldus Grapperhaus. "Het belangrijkste is, is dat het helpt in de bestrijding van corona. 8 tot 13 procent minder besmettingen, de klok draagt bij." Grapperhaus leek zo positief dat hij een eventuele verlenging niet uit leek te sluiten. Toch wel. "Iedereen wil er van af, ik ook. Het beperkt en is ingrijpend."