'Heldin' Elnaz Rekabi is inmiddels weer terug in Iran: wat nu?
i

AFP

'Heldin' Elnaz Rekabi is inmiddels weer terug in Iran: wat nu?

Brian Vesseur • 11:42, 19-10-2022

Elnaz Rekabi werd door een enorme menigte ontvangen op het vliegveld in Teheran. De Iraanse sportklimster deed zonder hoofddoek mee aan de Aziatische kampioenschappen en dat was baanbrekend. Iraanse vrouwen zijn verplicht een hoofddoek te dragen, ook bij sportevenementen in het buitenland. Er werd even gedacht dat Rekabi vermist was en nog steeds lijkt het niet helemaal pluis.

Rekabi verklaarde dinsdag op Instagram dat haar hoofddoek per ongeluk van haar hoofd was gegleden, vlak voor de wedstrijd in Seoul. Ze zou geen tijd meer hebben gehad om de hidjab weer om te doen. Zij bood hiervoor haar excuses aan. De gedachte in Iran is dat zij deze verklaring onder druk heeft gegeven.

De BBC meldde eerder al dat Rekabi was verdwenen na haar optreden op de klimmuur. Iran sprak van fake news en meldde dus dat ze terug naar huis was. Dat bleek de waarheid, want ze arriveerde dus in Teheran. Wel opvallend: ze werd vervolgens in een busje meegenomen. Het is nog niet duidelijk of er nog iets met Rekabi gaat gebeuren.

Vrouwenrechten

In Iran zijn er al weken protesten voor de vrouwenrechten. De 22-jarige Mahsa Amini overleed in een politiecel, nadat ze was opgepakt omdat zij haar hoofd niet voldoende bedekt zou hebben.