Niek Kimmann flikt 't weer! BMX'er grijpt na olympisch goud nu ook wereldtitel
i

ANP

Niek Kimmann flikt 't weer! BMX'er grijpt na olympisch goud nu ook wereldtitel

Eimert Pruis • 17:11, 22-08-2021 / Laatste Update: 23:10, 05-01-2024

Niek Kimmann heeft 3 weken na de olympische titel in Tokio ook de wereldtitel veroverd. De BMX'er veroverde op de Spelen op ongelooflijke wijze goud. Want zelfs met een scheurtje in de knie was hij iedereen de baas in Japan. Op Papendal liet hij het ook voor eigen publiek zien. In alle races, behalve de 8e finales, was Kimmann oppermachtig.

2 jaar geleden moest Kimmann nog genoegen nemen met WK-zilver. Twan van Gendt pakte toen de wereldtitel. De andere Nederlandse BMX-topper strandde in Arnhem echter al in de kwartfinales. Een ronde daarvoor moest Kimmann even vrezen voor zijn WK. Hij eindigde buiten de kwalificatieplekken maar toen de startlijsten werden opgesteld overleefde hij (met zijn 6e plaats in de heat) toch de schifting.

Vervolgens was Kimmann in elke ronde ongenaakbaar. Ook met het scheurtje in zijn knie, want die zit er nog steeds.

Kimmann had ook eigenlijk niet heel veel zin in het WK. Bij de NOS gaf hij eerder al aan dat hij ook wel zin had in vakantie na de voor hem zo geweldig verlopen Olympische Spelen.

Bij de vrouwen was er zilver en brons voor Nederland. De Britse Bethany Shriever deed het zelfde als Kimmann, de olympische titel en wereldtitel veroveren. Judy Baauw eindigde als 2e en Laura Smulders was de nummer 3. Merel Smulders, die in Tokio brons pakte, wist zich niet te plaatsen voor de finale.