📸 | Nieuw schaakschandaal: schaker vermomt zich als vrouw op vrouwentoernooi

Bart van der Wijst • 22:24, 14-04-2023 / Laatste Update: 23:09, 11-12-2023

Schaken staat niet bekend als een sport waarbij je op het puntje van je stoel zit. Desondanks zijn er de nodige gekken verhalen, met name over valsspelen. En er is weer een nieuwe schaakrel. In Kenia kleedde een man zich als een vrouw om vervolgens een vrouwentoernooi te winnen.

De bedrieger registreerde zichzelf als Millicent Awuor en gebruikte handgebaren om te communiceren. Waarschijnlijk om zijn mannenstem niet te hoeven gebruiken.

Betrapt!

In Nairobi viel de man (of vrouw) al gauw op en iedereen had een vermoeden wat er gaande was. Hij viel helemaal door de mand toen hij de nationale kampioen Gloria Jumba en het Ugandese talent Ampaira Shakir versloeg.

De security sleurde de bedrieger uiteindelijk naar een kamertje waarin hij toegaf vals te spelen. In het gesprek vertelde hij een universiteitsstudent te zijn die dringend geld nodig had. De winnaar kreeg omgerekend zo'n 35.000 euro.

Niemann

In 2022 was er ook al een schaakrel. De 19-jarige Amerikaan Hans Niemann won verrassend van wereldkampioen Magnus Carlsen. Niemann werd er van verdacht vals te spelen tegen Carlsen. Toen ging het gerucht dat de Amerikaan een anaal zendertje in had.