Robin de Kruijf en Yvon Beliën stoppen vlak voor WK in eigen land als volleybalinternational
i

ANP

Robin de Kruijf en Yvon Beliën stoppen vlak voor WK in eigen land als volleybalinternational

Robert Hüsken • 13:41, 18-02-2022 / Laatste Update: 04:15, 08-01-2024

De ervaren volleybalsters Robin de Kruijf en Yvon Beliën stoppen als international bij Oranje. Beide speelsters haalden zich afgelopen jaar ook al niet meer beschikbaar gesteld voor het nationale team, maar stoppen nu dus definitief. De Kruijff en Beliën blijven nog wel actief op clubniveau.

De aankondiging van de middenaanvalsters komt op een opmerkelijk moment: dit jaar wordt het WK in eigen land afgewerkt. Het duo zal dat toernooi dus niet meer meemaken. De dertigjarige De Kruijf besloot zich al langer niet beschikbaar te stellen omdat de fysieke belasting bij haar Italiaanse club Imoco Volley te hoog was om het te combineren met wedstrijden voor het Nederlands team. 

Succesvolle vrouwenploeg

De Kruijf was een van de pijlers in het succes van de vrouwenploeg de laatste jaren. Zo pakte ze in 2009, 2015 en 2017 zilver op het EK en eindigde ze in 2016 als vierde op de Olympisch Spelen in Rio de Janeiro. Ook Beliën (28) was van de partij tijdens de Olympische Spelen in Brazilië en pakte diverse medailles met de nationale ploeg. Ook zij geeft de voorkeur aan haar clubcarrière, nadat ze in februari 2021 moest worden geopereerd aan een stressfractuur in haar scheenbeen.

Jammer

,,Het is ontzettend jammer dat Robin en Yvon stoppen bij Oranje, twee krachten die zo gewaardeerd worden’’, aldus Herman Meppelink, technisch directeur van de Nederlandse volleybalbond (Nevobo). ,,Maar ik heb respect voor hun besluit, en wil ze namens het Nederlandse volleybal bedanken voor hun jarenlange inzet. Het team is sinds vorig jaar al begonnen om een nieuwe generatie speelsters in te passen, en we hebben gezien dat er geschikte opvolgers klaarstaan. Het is nu aan de nieuwelingen om net zoveel te bereiken als Robin en Yvon hebben gedaan.”