Stemmingsuitslag: Eerste Kamer stemt VOOR spoedwet, avondklok tot zeker 2 maart

Trevor Wagener • 23:17, 19-02-2021 / Laatste Update: 22:41, 05-01-2024

Een meerderheid van de leden van de Eerste Kamer stemde vrijdagavond in mét de spoedwet om de geldende avondklok (langer) in stand te houden. De avondklok blijft dus nog steeds. Wil je in de buitenlucht kunnen sporten, is dit allemaal belangrijk om te weten!

De avondklok blijft door deze stemming (45 voor 13 tegen) tot en met 2 maart van kracht. Wat de uitkomst van de rechtszaak over de avondklok-regel dus zal zijn, 2-3 blijft. Oftewel: Tussen 21:00 en 4:30 binnen blijven. Eerder op de dinsdag ging de Staat nog onderuit in de rechtszaak die Viruswaarheid aan had gespannen.

De rechter was uiteindelijk van mening dat er geen goede onderbouwing van de avondklok is. Ook vond de rechter dat de maatregel op basis van een verkeerde wet is ingevoerd. Daarom was het 'eigenlijk' per direct met de maatregel gedaan, en moest deze ge-lijk opgeheven worden.

One way, or another

Dat wilde het kabinet en daarom kwam zij deze week met een spoedwet op de proppen. Zo probeerde het kabinet via juridische wegen ervoor te zorgen om de avondklok alsnog te laten gelden. Vrijdagmiddag kwam de wet door de Eerste Kamer, een dag eerder was de Tweede Kamer akkoord.

De leden van de Eerste Kamer, in Nederland heet dat (ook) het Senaat, ouwehoerden vrijdag heel de dag lang over de spoedwet. In de Ridderzaal was er veel tegengas en kritiek op deze juridische onderbouwing, toch was een meerderheid 'voor'.

Er was nog iets anders

Eerder op vrijdag was er ook nog het zogeheten hoger beroep in de op zichzelf staande avondklokzaak. Het gerechtshof in Den Haag luisterde naar de redenen en argumenten van Viruswaarheid en de Nederlandse staat. Hierover is bekend dat er volgende week vrijdag een uitspraak volgt.

Tot die tijd (vrijdag 26 februari) geldt de avondklokregeling zoals we die nu gewend - of niet zijn, 'gewoon'. Om deze reden vond men in de Eerste Kamer het niet supernoodzakelijk om vrijdagavond al te stemmen over een nieuwe wet.

45 stemmen voor en 13 tegen de spoedwet van de avondklok maar ook een 24 uurs Dagklok!!!

— William harthoorn (@William112bnv) February 19, 2021