Thijs Zonneveld levert kritiek op 'Dopingspelen': 'Er gaan dooien vallen'
Zwemmer James Magnussen, die al heeft laten weten deel te willen nemen aan de Enhance Games © Getty Images

Thijs Zonneveld levert kritiek op 'Dopingspelen': 'Er gaan dooien vallen'

12:55, 13-02-2024 / Laatste Update: 17:24, 13-02-2024

AD-columnist Thijs Zonneveld heeft kritiek geleverd op de Enhanced Games. Op het evenement, dat inmiddels is omgedoopt tot de 'Dopingspelen', zijn alle middelen geoorloofd die de prestaties van sporters kunnen verbeteren. De atleten worden op deze manier gedwongen om de grenzen op te zoeken, wat volgens Zonneveld maar één ding kan betekenen: "Er gaan dooien vallen."

De Enhanced Games zijn bedacht door de Australische zakenman Aron d’Souza. De deelnemers mogen alle middelen gebruiken die ze willen om fitter te worden, en zo records te kunnen verbreken. 

Als extra motivatie om harder te zwemmen, sneller te rennen of hoger te springen belooft D'Souza torenhoge prijzengelden. Sporters, onder wie ook jonge talenten, worden zo bijna gedwongen om middelen als als epo, testosteron en anabolen te gebruiken.

Antidopingbeleid is bemoeienis

Antidopingbeleid is volgens D'Souza bemoeienis van buitenaf, schrijft Zonneveld in het AD. Het scheelt een hoop gedoe als alle middelen toegestaan zijn. "Geen dopingaffaires meer, geen uitslagen die achteraf worden veranderd, geen controleurs die in iemand anders pis hoeven te roeren."

Maar de Australische zakenman vergeet één ding. "Topsport gaat niet alleen om het neerzetten van de snelste tijd, maar ook om het motiveren en enthousiasmeren van anderen. Fans willen meeleven en meevoelen met een sporter. Anabole steroïden en groeihormoon leiden misschien tot het perfecte plaatje op Instagram, maar laten geen fysiek en mentaal trainingstraject zien wat mensen inspireert."