Sportgala: Mathieu van der Poel en Femke Bol vallen in de prijzen
i

Getty Images

Sportgala: Mathieu van der Poel en Femke Bol vallen in de prijzen

Brian Vesseur • 21:01, 20-12-2023 / Laatste Update: 04:43, 08-01-2024

Bij het Sportgala zijn woensdag de prijzen voor Sportman, Sportvrouw, Sportploeg en Coach van het Jaar uitgereikt. Check hier wie in de prijzen viel.

De avond - georganiseerd door het NOC*NSF - werd gehouden in Utrecht. Er waren vooraf wat problemen rondom het vervoer, maar gelukkig waren alle genomineerden op tijd aanwezig.

Uitreiking Sportgala van het Jaar

Young Talent Award

De eerste prijs van de avond gaat naar Niels Laros, die de Young Talent Award wint. De 18-jarige atleet is nu al de nationaal recordhouder op de 1500 meter, de 2000 meter en de mijl (1600 meter).

Sportploeg van het jaar

De estafettevrouwen 4x400 meter outdoor zijn uitgeroepen tot sportploeg van 2023. Het kwartet pakte goud bij de WK atletiek. De ploeg bestaat uit Femke Bol, Lieke Klaver, Eveline Saalberg en Cathelijn Peeters.

Coach van het Jaar

Eelco Meenhorst is de Coach van het Jaar en wint de prijs voor het eerst! Hij is de bondscoach van de roeiploeg, die eerste werd op het WK met 5 gouden en 3 zilveren medailles.

Parasportploeg van het Jaar

De rolstoelbasketbal vrouwen pakken de prijs voor parasportploeg van het jaar. In Rotterdam pakten ze goud bij het Europees kampioenschap rolstoelbasketbal.

Sportman van het Jaar

Wielrenner Mathieu van der Poel is de Sportman van 2023. Hij werd onder meer wereldkampioen op de weg. Het is de 2e keer dat de alleskunner op de fiets deze prijs krijgt. Zijn jaar begon ook al met een wereldtitel, toen in het veldrijden.

Sportvrouw van het Jaar

Femke Bol is de Sportvrouw van het Jaar. Bij de WK atletiek was ze in augustus met afstand de beste op de 400 meter horden.

De reactie van Bol bij het AD:

Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs

De laatste prijs van het Sportgala was de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, een oeuvreprijs. Ada Kok werd de winnares. De 76-jarige voormalig zwemster werd 3 keer Sportvrouw van het Jaar: in 1965, 1966 en 1968.

LEES OOK: Dit waren de afgelopen 5 edities de Sportmannen en Sportvrouwen van Nederland