Wat staat er in het verkiezingsprogramma van de PVV over sport?
i

ANP

Wat staat er in het verkiezingsprogramma van de PVV over sport?

Bart van der Wijst • 15:22, 23-11-2023 / Laatste Update: 23:42, 04-01-2024

De Partij voor de Vrijheid (PVV) is de nieuwe grootste partij van Nederland. Bij de verkiezingen haalde het (vooralsnog) maar liefst 37 zetels. Als sportsite waren wij erg benieuwd wat er in het verkiezingsprogramma van de PVV stond over sport. Dus zochten wij het uit!

Sport in verkiezingsprogramma PVV

Ons onderzoek werd al vrij snel gestaakt: er staat namelijk helemaal niets in. Op alle 45 pagina's valt het woordje 'sport' niet één keer. Overigens was de PVV niet de enige partij zonder sport in het verkiezingsprogramma. Ook BIJ1, LP, LEF - Voor de Nieuwe Generatie en Politieke Partij voor Basisinkomen repte geen woord over sport.

Lees ook: Dit is de favoriete voetbalclub van PVV-leider Geert Wilders

Er was wel een heuse PartijvdSport. Oud-voetbaltrainer Robert Maaskant stond op de kandidatenlijst van die partij, al had hij geen ambitie om de politiek in te gaan. PartijvdSport schreef dit in het verkiezingsprogramma: "We willen sport gratis toegankelijk maken voor jongeren tot 21 jaar en hen aanmoedigen om naar school te fietsen of te lopen."

Dit schreven de 3 grootste partijen na de PVV:

GroenLinks-PvdA: "In een nieuwe Sportwet leggen we wettelijk vast dat iedere gemeente voldoende sportverenigingen en faciliteiten moet hebben. Gemeenten vergoeden lidmaatschapskosten voor mensen met een laag inkomen."

VVD: "We willen meer topsportevenementen naar Nederland halen en goed opgeleide trainers en coaches leveren de beste topsporters af. Matchfixing, doping en misbruik pakken we aan."

NSC: "Er komt een nationaal programma om sport en bewegen te stimuleren. Onze doelstelling is dat elke jongere en volwassene deelneemt aan sport en in beweging komt, of dat nu door voetbal, hardlopen of judo is."