Vrijpartij met gevolgen: schermtopper geeft opmerkelijke reden voor positieve dopingtest
Ysaora Thibus en haar vriend Race Imboden. © Getty Images

Vrijpartij met gevolgen: schermtopper geeft opmerkelijke reden voor positieve dopingtest

09:42, 06-03-2024 / Laatste Update: 15:06, 06-03-2024

Een bizarre dopingzaak houdt Frankrijk momenteel flink bezig. Topschermster Ysaora Thibus werd bij een dopingcontrole betrapt op het verboden middel ostarine en legt de schuld bij haar vriend.

De 32-jarige Thibus is al jaren samen met de Amerikaanse oud-schermer Race Imboden. Die zou het spierversterkende middel hebben gebruikt en via seksueel contact hebben overgedragen.

"Ik ontken ten stelligste dat ik doping heb gebruikt", aldus Thibus, die op de Spelen in Tokio nog zilver pakte. "Mijn vele negatieve dopingtesten zijn daar het bewijs van."

Thibus wil komende zomer in Parijs voor goud gaan op de Spelen en haar entourage kwam dan ook razendsnel op de proppen met een verklaring voor de positieve test. "Race heeft een product gebruikt dat ostarine bevatte en heeft op die manier Ysaora besmet", vertelt advocate Joëlle Monlouis aan het Franse sportblad L'Equipe.

Ysaora Thibus © Getty Images

Bekend excuus

Thibus is bepaald niet de eerste sporter die de oorzaak van een positieve test legt bij 'de overdracht van lichaamsvocht'. Onder meer de Canadese kanotopper Laurence Vincent Lapointe en de Amerikaanse softball-speelster Madilyn Nickles voerden met succes hetzelfde argument op.

Thibus heeft nog 140 dagen om haar onschuld te bewijzen voor de Spelen beginnen.