Abdi Nageeye dacht vooral aan zijn vriend Bashir Abdi: ‘Ik wachtte met inzetten van sprint’

8 augustus 2021

Getty Images
Abdi Nageeye

Abdi Nageeye dacht in de snikhete olympische marathon vooral aan zijn grote Belgische vriend Bashir Abdi. Hij zorgde er bijna in zijn eentje voor dat de Belg achter Nageeye brons pakte door op het juiste moment weg te gaan en hem aan te moedigen om een eindsprint in te zetten. "Ik dacht: 'Laat ik nu nog maar niet gaan, Bashir is er nog niet klaar voor'. En even later lopen we samen over de streep. Fantastisch", zei de 32-jarige Nederlander bij de Belgische collega's van Sporza.


Sporza was er in Sapporo voor Bashir Abdi, die net zo onverwacht als de zilveren plak van Nageeye, brons pakte. De 7e medaille voor België. "Ja dit is mooi voor hem. Ik bleef hem aanmoedigen. Hij moest de focus behouden want ik zag dat hij al aan het dromen was", aldus de beste vriend die je je maar kan wensen: Abdi Nageeye.

Hij vond het een aparte marathon. "Het was zo heet en chaotisch, maar ik bleef kalm. Wacht af, Abdi, zei ik tegen mezelf. Bij 35 kilometer kijken wat ik kan doen. Ik bleef in mezelf geloven en bekeek het kilometer voor kilometer. Plots zag ik het bordje van kilometer 39 en wist: ik ga hier gewoon een medaille pakken. Dat moet gewoon."

"Ik heb al het water en ijs gepakt dat ik maar kon vinden langs de weg en bleef daardoor koel. En nu heb ik hier zilver. Ik kan het nog steeds niet geloven.