🥈🥉 | 2-3 potverdrie! Anouk Vetter en Emma Oosterwegel slaan dubbelslag op 7-kamp

5 augustus 2021

Getty Images
Vetter-Oosterwegel

Wat een prestatie is dit: 2 en 3 op het atletieknummer der atletieknummers: de 7-kamp! Anouk Vetter was al vrijwel zeker van zilver en bevestigde dat in het slotonderdeel, de 800 meter. Emma Oosterwegel maakte een achterstand goed op de Amerikaanse Kendell Williams en greep het brons.


Nederland en België domineerden de strijd der alleskunners want Nafissatou Thiam veroverde het goud. Het zilver en brons betekende de 2e dubbelklapper voor TeamNL op de Olympische Spelen. Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen (goud en brons) was de 1e dubbelslag.

Vetter stond na de onderdelen 100 meter horden, hoogspringen, kogelstoten, 200 meter en verspringen nog bovenaan het klassement. Bij het speerwerpen ging het echter mis. Op het normaal zo sterke onderdeel van Vetter kwam ze nu slechts tot 51 meter. Grote concurrente Thiam greep daardoor de leiding.

Vetter had er 2 jaar geleden nog geen zin meer in
Zilver is hoe dan ook een bijzondere medaille voor Vetter. De Amsterdamse veroverde de Europese titel in 2016 en brons op de WK in 2017. Maar 2 jaar later had ze er geen zin meer in. Vetter staakte in 2019 bij de WK in Doha de strijd met alleen nog de twee rondjes van de 800 meter op het programma. Een blessure had ze niet. Maar ze voelde dat ze iets deed wat ze niet wilde. Waar ze geen plezier meer uithaalde. Ze nam een pauze en trainde twee maanden lang niet. Ze besloot te verhuizen van Papendal naar Amsterdam. Wilde dat haar leven niet louter meer om de atletiek zou draaien en dat resulteerde in olympisch zilver.

Oosterwegel loopt heerlijke 800 meter
De 23-jarige Oosterwegel liet even zien hoe je een 800 meter loopt. Haar concurrente voor brons Williams kwam er niet aan te pas. Het enige was nog dat de Belgische Noor Vidts voor Oosterwegel lag en zij kon de bronzen missie van Oosterwegel nog dwarsbomen. Vidts won de 800 meter en Oosterwegel werd 2e. Het verschil was gelukkig niet groot genoeg zodat Oosterwegel het brons krijgt.

Waar Vetter als een gek van start ging op de 7-kamp, ging Oosterwegel juist wat rustiger van start. Na de 1e onderdelen stond ze nog onderin, maar langzaam kwam ze opzetten. Op het speerwerpen gooide ze zo goed dat ze plots op medaillekoers lag. Op de 800 meter, haar ding, maakte ze het af.