🎥 | GOUD! Sifan Hassan bezorgt TeamNL historische olympische atletiektitel op 5000 meter

Sjors Tanis • 16:56, 02-08-2021 / Laatste Update: 21:43, 13-12-2023

Sifan Hassan heeft Nederland een prachtige gouden medaille bezorgd bij het atletiek! De 28-jarige Hassan won de olympische titel op de 5000 meter.

Het is voor het eerst sinds 1992 (Ellen van Langen op 800 meter) dat Nederland olympisch goud pakt bij het atletiek.

Tactisch sterke race

Hassan bleef in het begin van de wedstrijd in de buik van de groep hardloopsters zitten. Pas in de slotronde kwam ze echt naar voren en op 300 meter van de finish plaatste ze een versnelling. Niemand was in staat die te beantwoorden en zo liep Hassan op fenomenale wijze naar goud. Hassan kwam tot een tijd van 14.36,79. Het zilver was voor de Keniase Hellen Obiri, brons ging naar de Ethiopische Gudaf Tsegay.

Hassan doet op de Spelen in Tokio ook nog mee aan de 1500 meter én 10.000 meter. Ze is ook op die afstanden kanshebber voor een medaille.

Val eerder op de dag

De gouden race op de 5000 meter kende een bewogen aanloop. Hassan liep maandagochtend (Japanse tijd) nog de series van de 1500 meter. Ze kwam in haar race bij het ingaan van de slotronde ten val en leek uitgeschakeld, maar ze stond op en liep met een indrukwekkende versnelling het gat dicht naar de voorste lopers. Vervolgens won zo ook nog de race.