Superieure Sifan Hassan pakt geweldige gouden medaille op 10.000 meter

Bart van der Wijst • 15:17, 07-08-2021 / Laatste Update: 12:38, 07-01-2024

Sifan Hassan is een geweldenaar! De Nederlandse atlete won in de finale van de 10.000 meter nog maar eens een gouden medaille op de Olympische Spelen. Hassan won in een spannende race uiteindelijk van Kalkidan Gezahegne en Letesenbet Gidey. GE-WEL-DIG! Susan Krumins, de andere Nederlandse, stapte uit.

Hassans concurrente Gidey, die het wereldrecord op de 10.000 meter in handen heeft, vormde de finale. De Ethiopische maakte tempo en achteraan druppelde de ene na de andere atlete eraf. Na 7.000 meter werd het tempo te veel voor onder anderen Hellen Obiri. Daardoor bleven Gidey, Hassan en Gazahegne over.

Gidey bleef met nog 2 rondes te gaan voorop lopen, Hassan schuilde zich keurig achter de Ethiopische. Met een eindsprint in de laatste bocht spurtte de Nederlandse uiteindelijk naar de zege voor Gazahegne en Gidey. In een tijd van 29.55,32 was Hassan de beste.

Dames en heren, jongens en meisjes, we hebben een legend. Haar naam? Sifan Hassan

— gregory sedoc (@gregorysedoc) August 7, 2021

Veel kilometers in de benen

Hassan koos ervoor om in Tokio op maar liefst 3 afstanden mee te doen: de 1.500, 5.000 èn 10.000 meter. Ze liep voorafgaand aan deze finale dus al 14.500 meter. Een weergaloze prestatie dus van Hassan, die ook nog eens met een blessure liep. Dat vertelde NPO-commentator Haan voorafgaand aan deze finale.

Commentator Leon Haan vertelt bij het begin van de 10.000 meter dat Sifan Hassan al het hele toernooi met een blessure loopt. Het had niet veel gescheeld of Hassan had afgezegd voor het hele toernooi, zo is hem ‘in vertrouwen’ verteld, al lijkt me dat een verspreking.

— Stefan ten Teije (@StefanTT) August 7, 2021

Krumins stapt uit

De andere Nederlandse in de 10.000 meter kende een hele andere voorbereiding. Krumins liep geen enkele wedstrijd vóór de finale op 7 augustus. De 35-jarige atlete stond lang buitenspel vanwege een achillespeesblessure. Juist van die blessure leek Krumins weer last te hebben en na 5km stapte ze uit.