Valse olympische start hockeyers: Oranje verliest met 3-1 van België

24 juli 2021

ANP
hockey

Een valse start voor de Nederlandse hockeyers op de Olympische Spelen. Oranje verloor met 3-1 van België.


Nederland kwam via de Rotterdamse routinier Jeroen Hertzberger (35) nog wel op voorsprong aan het begin van het 3e kwart, maar daarna was het Alexander Hendrickx die de hoofdrol pakte. Met 2 rake pogingen uit strafcorners en een rake strafbal zorgde hij voor de 3 Belgische treffers. Hendrickx, uitkomend voor Pinoké uit Amstelveen, maakte zijn doelpunten in een tijdsbestek van 4 minuten. Hij benutte in de 41e minuut een strafcorner en verzilverde in de 44e minuut een strafbal. In de 45e minuut scoorde de Belg opnieuw uit een strafcorner.

Op de fraaie openingstreffer van Hertzberger na, maakte Oranje een matige indruk. Nederland was onvoldoende bij de les. Dat bleek ook in het 4e kwart toen de scheidsrechter doorkreeg dat Nederland met een speler te veel op het veld stond. Dat was toch wel pijnlijk op zo’n mooi podium als dat van de Spelen. Aanvoerder Billy Bakker moest voor straf 5 minuten naar de kant.

Geen grote gevolgen
De nederlaag van Oranje hoeft geen grote gevolgen te hebben. De beste 4 ploegen van 2 poules van 6 gaan naar de kwartfinales. Nederland speelt in de groepsfase nog tegen Duitsland, Canada, Groot-Brittannië en Zuid-Afrika. Normaal gesproken mag Nederland weinig problemen met Canada en Zuid-Afrika hebben.

Oranje, de olympisch kampioen van 1996 en 2000, snakt naar een goed resultaat op de Spelen. De 4e plaats van 5 jaar geleden in Rio de Janeiro was er een om snel te vergeten. De Europese titel van begin vorige maand was een opsteker, maar in Tokio moet het gebeuren voor de ploeg van bondscoach Max Caldas.

België, de regerend wereldkampioen, pakte tijdens de vorige Spelen zilver. De Red Lions verloren vorige maand in de halve finale van het EK van Oranje na shoot-outs. Na reguliere speeltijd hadden beide ploegen 2 keer gescoord.

Check hier wat er nog meer gebeurde vannacht op de Olympische Spelen